Tinkebell vraagt KLM naar beleid uitzettingen

AMSTERDAM – De bekende kunstenares Tinkebell heeft KLM op Twitter ter verantwoording geroepen over het uitzetten van kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Zij stelt de luchtvaartmaatschappij een aantal vragen, naar aanleiding van het recente onderzoek waaruit blijkt dat het uitzetten van deze kinderen ‘onherstelbare schade in de hersenen veroorzaakt’.

“Waarom werken jullie mee aan uitzettingen van deze kinderen?” vraagt Tinkebell. “Mag personeel bijvoorbeeld weigeren op zo’n vlucht te werken?” De kunstenares verwijst ook naar luchtvaartmaatschappij Virgin Airlines, die principieel weigert dit soort vluchten uit te voeren. “Is dit voor jullie ook een overweging?”

Het kinderpardon is momenteel een heikel punt van discussie in Den Haag. Binnen de coalitie willen drie partijen dat het kinderpardon ruimer wordt geïnterpreteerd; ChristenUnie en D66 willen dat de uitzettingen worden opgeschort zolang het kabinet geen besluit heeft genomen. Maar de VVD beweegt vooralsnog niet in dit dossier. Maandag werd nog een Armeens gezin uitgezet met drie kinderen die in Nederland zijn opgegroeid.

Dolf Jansen

KLM heeft de vragen van Tinkebell op Twitter nog niet beantwoord. Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij kon vrijdagochtend geen commentaar geven. De vragen zijn onder meer geretweet door cabaretier Dolf Jansen.

Tim Hofman zamelde onlangs meer dan 300.000 handtekeningen in met een petitie die het kabinet om meer coulance vroeg. De BNN-coryfee maakte ook een documentaire waarin hij met asielkinderen naar parlementariërs toe stapte om te vragen waarom Den Haag het kinderpardon zo streng toepast.

 

BuzzE