Topdirigent Bernard Haitink op 92-jarige leeftijd overleden

Top dirigent Bernard Haitink overleden
Door: Charlotte Wijnen
22-10-2021

Voormalig topdirigent Bernard Haitink is donderdag op 92-jarige leeftijd overleden. Haitink is vreedzaam gestorven, thuis in Londen, omringd door zijn vrouw en familie. Dat meldt zijn management.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Succesvol

De dirigentenloopbaan van Haitink begon in de jaren vijftig met de dirigentencursus van de Nederlandse Radio Unie, waarna hij al snel chef-dirigent werd van het Radio Filharmonisch Orkest.

Met het Concertgebouworkest in zijn geboorteplaats Amsterdam heeft Haitink een lange band. In muzikaal opzicht was Haitink met het Concertgebouworkest zeer succesvol. Hij maakte opnamen van alle symfonieën van Mahler, Bruckner en Beethoven. Hij was er chef-dirigent van 1961 tot en met 1988. In 1999 kreeg hij van het orkest de titel van eredirigent.

Ook in het buitenland boekte Haitink veel grote successen. Onder meer met het London Philharmonic Orchestra en de Metropolitan Opera in New York. Op 85-jarige leeftijd dirigeerde hij in 2014 nog tal van internationaal vermaarde orkesten.

Eén van de meest gevierde dirigenten

Het laatste concert dat hij dirigeerde was in 2019 in het Zwitserse Luzern, wat live werd uitgezonden op NPO Radio 4. De 90-jarige liet eerder dat jaar via de Volkskrant weten zijn baton stilletjes weg te willen leggen. ,,Ik heb geen zin in al die officiële afscheidsdingen, maar het is een feit dat ik niet meer zal dirigeren”, verklaarde de maestro toen.

In een verklaring noemt zijn management Haitink één van de meest gevierde dirigenten van zijn generatie. ,,Wij zullen hem niet alleen herinneren als een legendarische musicus die meer dan 450 opnames uitbracht, maar ook als een gepassioneerde mentor voor toekomstige generaties van dirigenten.”

BuzzE

Meer DenD