Toppers ontroerd door spektakel Wereldkerstcircus in Carré

Door: DitjesDatjes
21-12-2018

Gerard Joling, klapte zijn handen blauw in de ereloge, toen Volodymyr Kostenko en Anton Savchenko, hun capriolen daar vertoonden. Deze twee klerenkasten met enorme ribbenpartijen die veel weg hadden van een spareribfestival vertoonden hun kunsten tijdens het 34Wereldkerstcircus dat donderdagavond in première ging in Koninklijk Theater Carré.

Ze noemen het parterre acrobatiek, maar de twee krachtpatsers zetten met hun spieren Amsterdam in vuur en vlam. Zij waren niet de enigen die door good old Henk van der Meijden, zijn vrouw Monica Strotmann en dochter Elisa waren verleid om naar Amsterdam te komen.

Wereldkerstcircus

André van Duin, die geniet van zijn bak succes bij Omroep Max, Patty Brard met haar gewichtsverlies, jhr. Six sr. van de Rembrandts, muzikant Tonny Eyk, architect Cees Dam , voormalig Carré-directeur Hein Jens, makelaar Cor van Zadelhoff, die danste op de klanken van de kerstmuziek in de piste, en vele, vele anderen begonnen de kersttijd goed na een roerig jaar.

,,Everyday is Circusday”, zo besloot de nieuwe spreekstalmeester Fred Butter uren later het circus traditioneel af. Voor Butter was het toch een moeilijke avond. Want hij vervangt niet alleen voorgangers Gert-Jan Dröge en Tony Wilson, de laatste stal na de pauze ook nog eens de show in een nummer met de Canadese komediante Mooky.

We kennen haar nog als clown bij Cirque du Soleil, maar vanavond was ze in de act met Tony werkelijk subliem. Het circuspubliek stond voor haar en haar ‘slachtoffer’ Tony op de banken. En terecht. Circus is een lach en een traan en de clown is volgens kenners bepalend voor de kwaliteit van het circus.

Wat dat betreft scoorden de producenten Stardust, Kees van Liempt en Carré volop. Want ook het duo Les Frères Taquin voerden een comedia dell’arteop, die zijn weerga niet kent.

En zo stonden er nog legio ‘lieve’ hoogtepunten op het programma. Zoals bijvoorbeeld de fabuleuze hondenact van Wolfgang Lauenburger. Om je vingers bij op te vreten, zo veel dierenliefde. De honden zijn het bezoek aan Carré meer dan waard. Of neem de act met het Friese paard van Maycol Errani: aan het einde legt het paard zich te ruste en ook Maycol spreidt zich dan uit op het dier en het pistelicht dooft daarna.

Honden

Een adembenemend slot. Lof natuurlijk voor de acrobaten uit Mongolië en uit alle andere landen (meer dan 10!). En ook weer de familie Knie met hun paardenacts. Stoere vrouwen onder leiding van Violetta Alexandrova-Serzh die onder een rijdend paard doorkruipen.

Het Wereldkerstcircus is het sfeervolle begin van de kersttijd. Nederland is een groot circusland, maar niet een kan op tegen het Kerstcircus in Carré. De acts zijn van wereldklasse en vaak ook onderscheiden in Monaco. En, een tochtige tent haalt het niet bij de weelde van Carré.

En ook Fred Butter, de debutant die spectaculair was gekleed met gouden glitter op zijn biezen en die in zijn rechterhand een circusstaf droeg, zal steeds meer in zijn rol gaan groeien.

 

Meer DenD