Het tragische einde van IT-lieveling Bill

Door: Vanessa Bontje
11-09-2017

Nu de remake van IT net de bioscopen bestormt, neemt ook de belangstelling van het origineel dat in 1990 uitkwam, toe. De kaskraker naar het boek van horrorschrijver Stephen King heeft niet alle acteurs geluk gebracht, en al helemaal niet voor dat knappe, gevoelige en stotterende jongetje Bill…

Het verhaal van IT, over Pennywise, de dansende clown, komt er in het kort op neer dat eens in de ongeveer dertig jaar het stadje Derry in de staat Maine wordt geteisterd door een beest. Die verschijnt als clown aan vooral kinderen om ze vervolgens met huid en haar te verslinden.

Georgie

Tijdens een van deze ‘voedermomenten’ eind jaren vijftig stuit Pennywise echter op een zevental kinderen dat de strijd met hem aanbindt. Deze club van buitenbeentjes – The Losers Club – heeft zich verenigd om de stotterende Bill Denbrough, die op afgrijselijke wijze zijn broertje Georgie verloor, te helpen het monster te stoppen.

Wraak

Voor de vertolker van de kleine Bill, Jonathan Brandis, werd IT ondanks het immense succes een grote frustratie waarmee hij niet kon omgaan… Wereldwijd werd Jonathan gezien als de grote, gevoelige held van IT omdat hij tot het bittere einde wilde blijven zoeken naar de kleine Georgie en wraak wilde nemen op de monsterlijke Pennywise.

Maar in het werkelijke leven kreeg Jonathan het zo zwaar dat hij in 2003 in Hollywood een einde aan zijn leven maakte. Het succes dat hij met IT beleefde, kon Jonathan met latere filmrollen niet evenaren en dat was voor hem een hard gelag.

Drank en drugs

Een rol in de film Hart’s War leek een lichtpuntje in de duisternis. Maar toen bleek dat zijn volledige bijdrage aan de film eruit was geknipt, sloeg Jonathan door. Verslaafd aan drank en drugs hing hij zichzelf op in zijn appartement in de filmstad.

De vrienden die hem op 11 november 2003 vonden, alarmeerden direct alle hulpdiensten. De toen nog levende Jonathan werd afgevoerd naar het ziekenhuis waar hij een dag later alsnog bezweek aan zijn verwondingen.

Club van 27

Jonathan werd slechts 27 jaar, waarmee zijn naam is toegevoegd aan het rijtje dat ook wel de ‘Club van 27’ wordt genoemd: beroemdheden die niet ouder werden dan 27 jaar zoals Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison en Amy Winehouse.

 

Meer DenD