Twijfel bij RTL over vertrouwen in bedrijfscultuur John de Mol

Peter van der Vorst over Talpa
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

RTL-directeur Peter van der Vorst liet vrijdagavond twijfel bestaan of RTL nog vertrouwen heeft in de bedrijfscultuur bij tv-producent Talpa van topman John de Mol. De omroepman aarzelde toen hij onverwacht In de talkshow van Beau van Erven Dorens de vraag kreeg of hij na alle onthullingen over seksueel wangedrag bij The Voice van de afgelopen anderhalve week nog vertrouwen had in John de Mol.

Na een lange aarzeling zei Van der Vorst: ,,Dat is best even een ongemakkelijke situatie natuurlijk.”

Vervolgens zei Van der Vorst zei dat hij dat wel heeft in de creativiteit en het vakmanschap van De Mol. ,,Maar wat er op de werkvloer is misgegaan en wat we vandaag ook zien in het bedrijf, daar moet wel wat veranderen”, aldus de snoeiharde boodschap aan het adres van de mediaman. ,,Talpa had ons moeten inlichten.”

Nog wel wat gesprekken voeren…

RTL en SBS hebben vergaande plannen om met elkaar te fuseren. De komende maanden moet dit zijn beslag krijgen, maar ook hier maakt Van der Vorst een pas op de plaats. De fusie is niet in gevaar, was de boodschap. Hij zei dat er ‘nog wel wat gesprekken gevoerd worden met elkaar’.

Van der Vorst klonk ook bepaald niet enthousiast over het interview dat door John de Mol was gegeven aan BOOS.

Verder bevestigde hij dat het wangedrag nooit is gemeld door De Mol aan RTL. ,,Als wij hadden geweten dat de bandleider zeer ongepaste apps had verstuurd aan kandidaten van The Voice dan was hij op staande voet ontslagen”, aldus Van der Vorst, die liet doorschemeren dat er stevig met De Mol gesproken gaat worden.

Geen veilig klimaat

,,Hoe kan het dat wij hier niet van op de hoogte zijn gesteld. Wij voelen ons verantwoordelijk voor de kandidaten. (…) Er was geen veilig klimaat op de werkvloer.”

Presentator Beau stelde ook vragen aan Van der Vorst hoe het kan dat Johnny de Mol in zijn talkshow sprak over een incident rond Jeroen Rietbergen 5 of 6 jaar geleden, terwijl De Mol bij BOOS erkende dat het wangedrag van zijn zwager in april 2019 speelde. Dat was de eerste keer dat De Mol volgens eigen zeggen heeft gehoord van ongepast gedrag op de werkvoer.

Wie betaalt de schade?

Bovendien moet tussen ITV en Talpa enerzijds en RTL anderzijds worden vastgesteld wie verantwoordelijk is voor de schade. Die loopt met het schrappen van de resterende 15 Voice uitzendavonden in de tientallen miljoenen euro’s. Er werken 200 man aan de megaproductie. Moet RTL toch de rekening betalen voor het complete seizoen? Wie is aansprakelijk voor de derving van reclame- en sponsorinkomsten?

Tags

BEAUJOHN DE MOLPETER VAN DER VORSTRTL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck