Typhoon ziet racismedebat langzaam kantelen

Door: DitjesDatjes
01-07-2020

Typhoon heeft goede hoop dat de wereld op een kantelpunt staat als het gaat om racisme. Volgens de zanger en rapper is de vooruitgang niet tegen te gaan met dank aan de jonge generatie, zo stelde hij in talkshow M.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“De afgelopen periode heeft me enorm geraakt als mens maar ook als zwarte man. Er zijn een heleboel emoties naar boven gekomen en het lijkt alsof we eindelijk mogen praten over de angsten en het verdriet wat we met ons meedragen”, zei Typhoon. Hij ziet nu langzaam verandering. “Er lijkt een oor voor te zijn. Eerst heb je dat oor nodig en dan komt het hart en daarna komen er daden.”

Typhoon hoopt dat de “liefdevolle achterblijvers en twijfelaars” zich straks aansluiten. “Ik hoop dat jullie ons vinden. Dit is de realiteit”, zei hij.

De muzikant sprak zich ook uit over Zwarte Piet. Wat hem betreft worden nog dit jaar grotere stappen gezet in de verandering van zijn uiterlijk. “Ik heb zo lang over Zwarte Piet gehoord: de verandering moet geleidelijk gaan. Dat was tien jaar geleden. Maar op een gegeven moment moeten we zeggen: nu.”

Typhoon was eerder woensdag een van de sprekers tijdens de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Tijdens de plechtigheid werd herdacht dat Nederland de slavernij 157 jaar geleden, in 1863, formeel afschafte in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Maar veel slaafgemaakten moesten nog tien jaar doorwerken op de plantages onder ‘bijzonder toezicht’ van de Staat, zodat de slavernij pas echt voorbij was in 1873.

Vanwege coronamaatregelen is de herdenking in Amsterdam dit jaar zonder publiek en zonder Keti Koti Festival, dat tot nu toe ieder jaar traditiegetrouw losbarstte na afloop van de ceremonie.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD