Ultiem Frans eerbetoon voor zwarte artieste Josephine Baker

Door: DitjesDatjes
30-11-2021

Als eerste zwarte vrouw wordt de Amerikaans-Franse artieste, verzetsstrijdster en activiste Josephine Baker (1906-1975) voortaan geƫerd in het nationale mausoleum Pantheon in Parijs. In deze voormalige kerk zijn de belangrijkste en beroemdste helden van Frankrijk opgenomen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Tijdens een plechtige ceremonie met president Macron werd een grafkist het Pantheon binnengedragen. De kist bevatte aarde van de plekken waar Baker heeft geleefd. Haar stoffelijk overschot blijft in Monaco, waar ze overleed en is begraven. De kist komt in een tombe als monument.

Baker werd in het Amerikaanse Saint Louis geboren als Freda Josephine McDonald. Als straatarm kind werkte ze als dienstmeisje en als tiener was ze lange tijd dakloos. In 1925 begon ze op te treden in Parijs. Haar ‘bananenrokje’ was spraakmakend. De zangeres, danseres en actrice groeide uit tot een van de best betaalde artiesten van Frankrijk.

Tweede Wereldoorlog

Baker verwierf in 1937 de Franse nationaliteit. In de Tweede Wereldoorlog was ze geheim agent, verzetsstrijder en onderofficier van de Franse luchtmacht. Ze heeft meerdere hoge Franse onderscheidingen gekregen. Baker zette zich in haar geboorteland in voor de rechten van zwarte Amerikanen, ook aan de zijde van de activist en dominee Martin Luther King (1929-1968).

De beroemde wolkenkrabber Empire State Building in New York bracht voor de ceremonie in het Pantheon al een eerbetoon aan Baker. De toren werd verlicht in de kleuren van de Franse vlag.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD