Koninklijke huwelijken van sprookje naar nachtmerrie

Door: DitjesenDatjes
01-06-2019

Trouwen met een prins of prinses eindigt helaas niet altijd in een sprookje. Ruzies en affaires komen zelfs in de hoogste kringen voor, en soms eindigt het huwelijk dan ook in een scheiding. De prins of prinses blijft natuurlijk lid van het koningshuis, maar voor de ex-partner verandert het leven soms drastisch.  

 Van sprookje naar nachtmerrie 

 Lalla Salma is de ex-vrouw van koning Mohammed Vl van Marokko. Vijftien jaar waren de twee getrouwd, en opeens verdween ze helemaal uit beeld. Zij zit naar verluidt met huisarrest in een woning in Marrakech of Rabat.  

Eind 2017 werd Salma voor het laatst in het openbaar gezien, en sindsdien lijkt ze geen rol meer te spelen in het leven van de Koning, en zelfs niet in die van hun twee kinderen.  

De koninklijke familie wil niets zeggen over waar Salma zich bevindt en wat er zich af heeft gespeeld tussen de koning en zijn vrouw. Omdat je een jarenlange gevangenisstraf krijgt in Marokko voor openlijke kritiek uiten op het Koninklijk Huis, zwijgen zelfs de vrienden en familie van Salma als het graf.  

 Ook Nederland kent een opmerkelijke koninklijke scheiding, namelijk die van prinses Margarita. Zij trouwde in 2001 met Edwin de Roy van ZuydewijnVanaf het eerste moment was de koninklijke familie niet blij met de verbintenis. Een groot deel, inclusief Beatrix, ontbrak op de bruiloft.  In 2006 scheidden de twee, maar Edwin bleef zijn ex nog jarenlang lastigvallen met geldeisen en dreigde een boek te schrijven waarin hij geheimen over de Oranjes onthulde. Het boek kwam niet, en Edwin is al jarenlang niet meer in de publiciteit geweest. Margarita heeft de band met haar familie na de scheiding hersteld, en vond haar geluk bij Tjalling ten Cate, met wie ze in 2008 trouwde en twee dochters heeft.  

 Het beroemdste voorbeeld van een ‘koninklijke scheiding’ is misschien wel die van de Britse prinses Diana en prins Charles. Ze trouwden in 1981, en scheidden elf jaar later van tafel en bed. Pas in 1996 waren ze officieel geen man en vrouw meer.  Diana verloor haar adellijke titel, maar niet haar woning. Ze mocht gewoon in Kensington Palace blijven wonen, en ook kreeg ze genoeg geld per jaar om haar luxe leventje te houden. Diana had geluk; ze bleef de ‘People’s Princess’, en koningin Elizabeth zei dat ze Diana altijd als lid van de koninklijke familie zou zien. Helaas werd de media die zo dol op Diana was de prinses fataal. Ze verongelukte in 1997 bij een autocrash toen paparazzi haar achtervolgden 

Eind goed al goed?  

 Gelukkig zijn er ook royals die scheiden van hun partners, maar altijd van hun voormalig echtgenoot blijven houden. Zo ook prinses Irene en prins Carlos Hugo van Bourbon- Parma Zij trouwden in 1964, maar hun huwelijk liep na vijftien jaar op de klippen. Samen hebben ze vier kinderen gekregen. Irene werd voor haar man, die in de Franse hoofdstad Parijs werd geboren, katholiek. Dat zorgde in Nederland voor felle discussies, en Irene moest afstand doen van de rechten op de Nederlandse troon. Toen ze getrouwd waren steeg de populariteit van Carlos Hugo in Nederland, en een groot deel van het volk en de koninklijke familie vond het dan ook moeilijk toen ze aankondigden te scheiden. 
In tegenstelling tot de scheiding van Margarita, verliep deze scheiding erg soepel. Hoewel Carlos Hugo door zijn moeder onterfd was en zijn ex-vrouw een stuk rijker was dan hij, heeft hij nooit geld van haar gewild.  Carlos Hugo en Irene bleven altijd contact houden met elkaar, en hij werd zelfs uitgenodigd bij grote familie-evenementen. In 2010 overleed Carlos Hugo, en zelfs toen was hij nog welkom in Paleis Noordeinde, want koningin Beatrix stelde een koepel ter beschikking om zijn lichaam in op te baren.  

 In hetzelfde jaar als prinses Diana en prins Charles scheidden ook de Britse Sarah Ferguson en prins Andrew officieel. Sarah bleek grote geldproblemen te hebben, en had een schuld van een bedrag met meer dan zes nullen. Toen zij ging scheiden van Andrew betaalde koningin Elizabeth een deel van haar schuld af, als scheidingsregel. Maar helemaal uit de problemen was Sarah niet. Ze probeerde haar geld te verdienen door onder andere het gezicht te worden van Weight Watchers en het schrijven van een boek over haar tijd bij het koningshuis. 
De twee lijken achteraf toch spijt te hebben van hun scheiding, want écht uit elkaar zijn ze nooit geweest. Ze wonen namelijk samen in een landhuis vlakbij Windsor Castle, gaan samen op vakantie en hebben samen een vakantie in Zwitserland. Ook voeden ze hun dochters samen op. 
Hertrouwen zit er waarschijnlijk niet in, want een groot deel van de Britse koninklijke familie vindt Sarah niet aardig. Prins Philip en zijn zoon prins Charles hebben een hekel aan Sarah, maar waarom precies is niet duidelijk. Misschien komt het door de hoge schulden die Sarah keer op keer heeft.  

Meer DenD