Veiligheid Astrid Holleeder in gevaar

Door: DitjesDatjes
09-03-2018

De veiligheid van Astrid Holleeder is in het geding door het toneelstuk dat van haar boek Judas wordt gemaakt.

Naïef

Daarom moet schrijfster Sofie Kassies haar teksten met de zus van Willem Holleeder overleggen, vertelde zij in een interview in het programma Volgspot op NPO Radio5. “Zij geeft haar zegen aan alles wat ik schrijf”, vertelt Kassies. “Het is sowieso anders om te schrijven over iemand die nog leeft in plaats van iemand die dood is. Maar ook haar veiligheid kan in het geding zijn, als ik in mijn naïviteit iets opschrijf wat zij liever niet naar buiten brengt. Als ik bijvoorbeeld in het stuk verwerk naar welke Albert Heijn zij elke maandagmiddag gaat.”

Astrid Holleeder leeft ondergedoken als kroongetuige in het proces tegen haar broer Willem. De schrijfster van het toneelstuk heeft haar wel ontmoet. “Ik heb wel theatrale vrijheid: ik moet dingen laten zien en kan niet alles omschrijven zoals dat in een boek kan. Maar het verhaal zelf is zó sterk en bevat zulke grote thema’s, daar hoef ik niets aan te veranderen. Loyaliteit aan je familie, verraad van je broer, de twijfel over wat goed en kwaad is.”

Incognito

Kassies weet niet of Astrid Holleeder naar het stuk komt kijken. “En als zij komt, zal dat niet worden gezegd. Ik stel me zo voor dat ik op een dag hoor dat ze is geweest. In dat geval zal ze zeker incognito verschijnen.”

Astrid Holleeder is zich dus bewust van haar eigen veiligheid, maar ze maakt zich ook zorgen over haar dochter Miljuschka Witzenhausen. Het nichtje van Willem. Astrid is bang dat haar dochter iets wordt aangedaan, als wraak van haar broer.

Meer DenD