Villamedia: stopzetten persalarmering kost journalisten baan

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Als justitieminister Dilan Yeşilgöz de automatische persalarmering stopzet, zoals nu haar voornemen is, gaat dit journalisten hun baan kosten. Dat blijkt uit een rondgang van het mediaplatform Villamedia langs zogenoemde 112-verslaggevers in de regio.

Meldkamers informeren nu media bij grote incidenten. Volgens Yeşilgöz is dit in strijd met de wet, omdat bij deze alarmeringen (bijzondere) persoonsgegevens worden doorgegeven. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het voornemen van de bewindsvrouw “betreurenswaardig en een belemmering voor de beroepsgroep”. De NVJ waarschuwt dat het schrappen van de persalarmeringen de controlerende taak van de pers in Nederland in gevaar brengt.

Maar de stopzetting van het geven van persalarmen gaat ook grote economische gevolgen hebben voor journalisten, blijkt uit de rondvraag van Villamedia. “Als de stopzetting doorgaat dan kan ik in principe mijn huis gaan verkopen. Negentig procent van mijn inkomen bestaat uit 112-werk”, stelt een journalist die in de Bollenstreek verslag doet van calamiteiten. Zij worden nu afhankelijk van politiewoordvoerders, die dan elke journalist apart zouden moeten gaan inlichten, aldus de NVJ. De bond denkt niet dat dat gaat gebeuren.

Journalisten pleiten ervoor het systeem te veranderen, zodat alleen houders van een politieperskaart de informatie kunnen inzien. “Het is goed om het openbare P2000-systeem er voor hobbyisten en ramptoeristen uit te halen, zij hebben niks te zoeken bij deze incidenten”, suggereert een van de ondervraagde journalisten. De NVJ en twee leden van het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben op 21 februari een gesprek met Yeşilgöz over haar plan.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck