Voorlopig mag je nog niet de weg op met de e-step

E-steppen op de openbare weg kan nog niet
Door: Jos La Grande
02-12-2021

Minister Barbara Visser (Verkeer en Waterstaat) heeft vanmiddag gezegd dat er op dit moment nog niet één e-step voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. De kekke stepjes mogen dus voorlopig niet de weg op.

Dat is een streep door de rekening van de producenten en veel jongeren die de step wel zien als een snel en prettig vervoersmiddel in de stad.

Volgens de VVD-bewindsvrouw is een e-stepje iets totaal anders dan de gewone fiets en de razend populaire e-bikes. De balanshouding van de gebruiker is volgens Visser totaal anders dan op de fiets. De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft tot dusver nog geen e-steps toegelaten.

De step is echter nu al razend populair in steden in bijvoorbeeld Frankrijk. In Europa rijden er meer dan 1,5 miljoen mensen op e-stepjes rond. Visser wil dat er eerst ervaring moet worden opgedaan als de eerste e-step wordt toegelaten.

SP-Kamerlid Alkaya drong erop aan in een commissievergadering van de Tweede Kamer over verkeersveiligheid dat de e-step een gelijke positie moet krijgen als de e-bikes en de gewone fietsen. Hij wees erop dat er afgelopen jaar ook 74 dodelijke slachtoffers waren onder e-bikers.

Meer DenD