Voormalig schaakster klaagt Netflix aan om valse claims in serie

Door: DitjesDatjes
16-09-2021

Nona Gaprindashvili, een voormalig schaakster uit de vroegere Sovjet-Unie, heeft streamingdienst Netflix voor vijf miljoen dollar aangeklaagd vanwege valse beweringen die gedaan worden in de populaire serie The Queen’s Gambit. Dat meldt entertainmentwebsite Deadline donderdag.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Walter Tevi uit 1983 en gaat over Beth Harmon (gespeeld door Anya Taylor-Joy) die in de jaren zestig als jonge vrouw furore maakt in de overwegend mannelijke wereld van het schaken.

In de serie wordt een vergelijking gemaakt tussen het personage van Taylor-Joy en de persoon Gaprindashvili. Tijdens een partij van Harmon wordt gezegd dat de Sovjet-schaakster wereldkampioen bij de vrouwen was en – net als Harmon – nog nooit tegen mannen heeft gespeeld.

Reactie

In een reactie laat de inmiddels 80-jarige schaakster weten dat dit simpelweg niet waar is. “De bewering dat Gaprindashvili nooit tegen mannen heeft gespeeld is overduidelijk onjuist, alsmede zeer seksistisch en kleinerend”, staat in de 25-pagina’s tellende aanklacht van de schaakster. In 1968, het jaar waarin de betreffende aflevering waarin de uitspraak wordt gedaan zich afspeelt, had Gaprindashvili volgens haar claim “al tegen tenminste 59 mannelijke schakers gespeeld, tegen 28 daarvan zelfs gelijktijdig in dezelfde partij. Hiertoe behoren ook minstens tien grootmeesters uit die tijd en drie (oud-)wereldkampioenen.”

Volgens de aanklacht heeft Netflix “schaamteloos en opzettelijk” gelogen over de prestaties van Gaprindashvili, puur en alleen om meer drama te creëren en de fictieve prestaties van Harmon extra uit te lichten. “Netflix maakte zo een echte vrouwelijke pionier die in die tijd daadwerkelijk tegen mannen speelde en hen ook versloeg belachelijk.”

Netflix laat op haar beurt weten dat het “ontzettend veel respect” heeft voor Gaprindashvili en haar carrière, maar is tegelijkertijd van mening dat de aanklacht geen zin heeft en zal er ook alles aan doen om deze aan te vechten.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD