Vraag het Maaike: Drankprobleem, hij weigert steun

Door: Ditjes en Datjes
20-06-2020

“Mijn man en ik dronken regelmatig een wijntje. Sinds onze zoon uit huis is en de crisis begon, ben ik erachter gekomen dat ik een drankprobleem heb. De laatste vijf jaar is het ene wijntje ‘s avonds overgegaan in bijna elke dag een fles. Sinds een paar weken geleden gestopt en dat gaat goed. Alleen mijn man weigert me te steunen. Ik heb hem gevraagd z’n wijn te drinken als ik bijvoorbeeld al in bed lig. Vorige week vroeg hij of ik even een doos witte wijn wilde meenemen; ik reed toch langs de slijter. Toen ik boos werd, kregen we ruzie. Volgens hem probeer ik hem te sturen en te dwingen. Als ik een probleem heb zei hij, ‘dan zoek je toch gewoon professionele hulp?’ Ik wil stoppen met drinken en hij is allesbehalve begripvol.” 

V. K. te Z. 

,,Ten eerste: wat goed dat je gestopt bent en deze kwestie aanpakt. Hans is in een ontkennende fase. Hij erkent jouw afhankelijkheid van alcohol niet, omdat hij dan ook zijn eigen drankprobleem moet inzien. Het is voor jou echter van belang dieper in te gaan op je eigen verslaving dan van zijn verlangen dat hij je bijstaat. Dit aangaan, is jouw verantwoordelijkheid. Het is een eenzaam proces, maar je hoeft het niet alleen te doen. Juist herkenbare verhalen van andere verslaafden en ex-verslaafden tijdens programma’s als Anonieme Alcoholisten Nederland geven je een wij-gevoel. Dat zal echter in je eigen familie-en vriendenkring op die manier niet gebeuren. Je zal je naaste omgeving helaas niet op je afkicken kunnen aanpassen.” 

Meer DenD