Waarom een verjaardagsfuif Amalia op terrein Huis ten Bosch?

Willem-Alexander biecht verjaardag op|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Onder verantwoordelijkheid van koning Willem-Alexander heeft zijn dochter Amalia afgelopen zaterdag een fuif georganiseerd op het terrein van Huis ten Bosch ter gelegenheid van haar 18e verjaardag. Er is onduidelijkheid over het aantal bezoekers. Dat ligt ergens tussen de 21 en 100 bezoekers, die overigens wel gevaccineerd zouden zijn en ook pas na een QR-code controle zijn binnengelaten.

Desalniettemin zitten de Oranjes met de kwestie behoorlijk in hun maag en zou de Koning inmiddels bij premier Rutte hebben ‘opgebiecht’ dat dit toch niet zo’n goed idee is geweest. De Telegraaf deed navraag. Er zouden slechts 21 uitnodigingen zijn verstuurd, terwijl De Telegraaf ervan uitgaat dat er ruwweg 100 verjaardagsbezoekers aanwezig waren.

Serieus

Dat de premier de kwestie zeer serieus neemt, blijkt ook wel uit de brief die hij woensdagavond over de gevoelige kwestie heeft verstuurd naar de Tweede Kamer.

De kwestie komt naar buiten op het moment dat het kabinet het Nederlandse volk heeft opgeroepen om de komende kerstdagen sober te vieren. Hooguit vier bezoekers per huishouden is de limiet. Feestelijke gelegenheden passen niet in de geest van de oproep die premier Rutte en minister De Jonge (VWS) gisteren tijdens hun persconferentie hebben gedaan. De kans op besmettingen is levensgroot, mede door de komst van de Omikron-variant.

‘Onderkomen’

Volgens de RVD was het uitgangspunt van de verjaardagsbijeenkomst onder twee tentluifels (tegen de regen) dat er gepaste afstand zou worden gehouden. Bovendien zou de koninklijke familie in de veronderstelling zijn geweest dat dit past binnen de huidige coronaregels. Echter het park van Huis ten Bosch wordt gerekend tot het ‘onderkomen’ van de Koning. Dus ook daar geldt het advies van maximaal 4 bezoekers.

Of hier sprake is van een nieuwe koninklijke uitglijder staat nog niet vast. De Oranjes zijn na de omstreden Griekenlandvakantie extra voorzichtig. De woordvoering van het ministerie van Algemene Zaken liet dit weten: „De minister-president vindt het een verstandige reactie van de koning”.

DIT IS DE BRIEF VAN DE PREMIER

Tags

HUIS TEN BOSCHKONING WILLEM-ALEXANDERPREMIER RUTTEPRINSES AMALIA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck