Duncan verricht een wonder in Tel Aviv

Duncan
Door: Jos La Grande
19-05-2019

Tranen van vreugde. Ongeloof. Alles in zijn lichaam stond stil toen Duncan de Moor in Tel Aviv hoorde dat hij de winst binnen had. Winst bij het Eurovisie-songfestival. Wie had dat gedacht van die verlegen jongen, geboren in Spijkenisse, een muzikaal supertalent, maar ook een jongen die gaat voor de inhoud en de muziek.

Duncan keek naar de hemel en zag dat het goed was. Natuurlijk, de bookmakers hadden hem getipt, de verwachtingen in Nederland waren hoog gespannen. Ook de verslaggevers van de kranten hunkerden naar positiviteit: een overwinning voor Arcade.

En het gebeurde. Zenuwslopend, want bij de vakjury’s vielen er wel een paar douze points voor Nederland, maar veelal was het een zeventje en soms een acht. Noord-Macedonië en Italië scoorden onverwacht goed. En natuurlijk gaven buurlanden elkaar weer de maximale punten. Irritant als je weet dat de vriendjespolitiek het beste liedje wel eens zou kunnen onderdompelen.

En dat gebeurde natuurlijk ook. Want na de eerste ronde was Nederland niet verder gekomen dan een derde plaats. Maar toen gebeurde het. Het wonder van Duncan. Ook Ilse deLange wist niet wat haar overkwam. Zij en de Belgische regisseur Hans Pannecoucke hebben heel lang geworsteld met de cameraregie, met de uitstraling en de impact van Arcade. Aanvankelijk klopte het niet. ,,Moet je Duncan wel achter een keuboard zetten?” ,,Is dat niet de eentonig?”

Al dit soort vragen kwamen boven drijven. Maar twijfel is er nooit geweest. Toen de halve finale glorieus werd doorstaan, overkwam het team het gevoel dat alles mogelijk zou zijn. En wat ook doorslaggevend was: Duncan bleef zichzelf en ook zijn loepzuivere stem en zijn muzikaliteit bleven recht overeind staan.

Duncan Laurence staat nu in de traditie van Teddy Scholten, Teach Inn, Corry Brokken, en Lenny Kuhr. Echter, deze winst heeft zoveel meer waarde dan in het verleden. Niet alleen vanwege de invloed van de bellers, maar ook vanwege het aantal landen dat anno 2019 meedoet: 41.

Duncan, die toch al van plan was om een Europese tour te gaan maken, gaat nog heel veel grote successen boeken. Wat niemand weet is dat hij prachtige nummers op de plank heeft liggen, van hetzelfde niveau als Arcade.

Meer DenD