Willem-Alexander: wel of niet scheren vandaag

Koning Willem-Alexander
Door: Jos La Grande
06-09-2019

De Koning staat vandaag in de badkamer voor een belangrijke keuze: gaat de baard er vanaf of niet. Want Willem-Alexander heeft later op de dag een publiek optreden. Hij opent  het Nationaal Monument Oranjehotel in Scheveningen, een modern herinneringscentrum in het cellencomplex op het terrein van de bekende Scheveningse gevangenis.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Als WA besluit om zijn baard te laten staan, kan dat een keuze zijn met veel consequenties. Want over anderhalve week is het Prinsjesdag en zal de Koning dan voor het eerst ‘bebaard’ de troonrede’ voorlezen. Premier Rutte en zijn kabinet, de Eerste- en Tweede Kamer, maar ook talloze ambassadeurs weten dan, als ze zich hebben verzameld in de Ridderzaal aan het Binnenhof, dat de Koning er Nederlanden voorlopig baarddragend zal zijn.

Maar de keuze voor een baard heeft ook nog andere gevolgen. Bijvoorbeeld bij het slaan van de Nederlandse euro’s. De beeltenissen op de munt van het huidige staatshoofd zijn uiteraard van vóór de baard. Hetzelfde geldt voor alle andere uitingen van de Koning: de website bijvoorbeeld van het koninklijk huis en de officiële fotografie (die bijvoorbeeld hangt in een aantal overheidsgebouwen, zoals rechtbanken en hoven).

Met andere woorden: gaat de zomerbaard ervan nu de herfst nabij is óf heeft Nederland vanaf nu een koning mét baard.

 

 

Meer DenD