Youp van ’t Hek overweegt Oudejaars 2020 te cancellen

Door: DitjesDatjes
26-05-2020

Youp van ’t Hek overweegt de Oudejaarsconference in december te schrappen vanwege de coronacrisis. Dat vertelde de 66-jarige cabaretier dinsdag in het radioprogramma Veronica Inside. Van ’t Hek zou op 31 december voor de tiende maal de oudejaarsshow spelen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Van ’t Hek zou begin september van start gaan met zijn try-outs. “Het is ingewikkeld”, stelde hij. “Cabaret staat wel bij een volle zaal. Ik ben daarover aan het nadenken en ik heb nog geen beslissing genomen. Zoals het nu is, dan is de kans klein dat ik het ga doen.

Theaters mogen officieel op 1 juni weer hun deuren openen, maar mogen niet meer dan dertig mensen toelaten. Vrijwel alle grote theaters en producenten hebben al duidelijk gemaakt dat de cultuursector onder die voorwaarden niet kan overleven. Er is veel kritiek vanuit de sector op de houding van het kabinet en cultuurminister Ingrid van Engelshoven tegenover de problemen waarmee de sector kampt door de coronacrisis.

Zelfgenoegzame kakker

In zijn NRC-column van zaterdag stelde Van ’t Hek dat de cultuursector zichzelf niet te belangrijk moet vinden in deze coronacrisis. Dit kwam hem op veel kritiek van collega’s te staan, zoals Diederik Ebbinge. Deze noemde de 66-jarige komiek een “zelfgenoegzame kakker” die geen empathie (meer) toont voor de noodlijdende culturele sector waarin hij ook zelf werkzaam is.

In Veronica Inside stelde Van ’t Hek dat zijn column vooral over de toon ging waarmee de cultuursector om hulp vraagt. “Er is heel veel aan de hand. Collega’s kunnen niet optreden, dat is heel vervelend. Heel veel mensen hebben pech en dat moeten we met z’n allen oplossen. De column gaat alleen over de toon en de taal, verder helemaal niets.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD