Youp ziet Martien Meiland wel als nieuw staatshoofd…

Youp van 't Hek over de koning
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De tv-toespraak van de Koning met het excuus aan de Nederlandse bevolking voor de Griekenland-reis is niet aan cabaretier Youp van ’t Hek besteed.

In zijn wekelijkse column in NRC ventileert Youp met het nodige cynisme zijn observaties over de gebeurtenissen in de afgelopen week. De koninklijke familie ging met vakantie naar Griekenland en keerde op stel en sprong terug na felle kritiek. Het kabinet riep twee weken geleden de bevolking op zo veel mogelijk thuis te blijven in verband met de coronacrisis.

,,Hoe kom je dan op het idee om als staatshoofd je volk in nood alleen te laten?”, vraagt Youp zich af in zijn column.

Over het besluit van koning Willem-Alexander om terug te keren naar Nederland suggereert Van ’t Hek dat oud-koningin Beatrix daar een rol in heeft gespeeld. ,,Eigen besluit? Je bent gesommeerd door je woedende moeder, je verstandige broertje, onze aalgladde premier Mark en ongetwijfeld door nog een stuk of wat adviseurs”, zo staat vandaag in het NRC.

Volgens Youp is de oplossing dat de Koning aanstaande maandag met Rutte in gesprek gaat ‘over ‘een redelijke opzegtermijn’. ,,Waarom stoppen we er gewoon niet mee?”, is te lezen in de column.

De cabaretier noemt ook al gekscherend wat opvolgers: Martien Meiland in de eerste vier jaar, Gerard Joling en dan is Splinter Chabot klaar om ‘uitbundig naar het volk te zwaaien’.

Youp lijkt nogal geradicaliseerd. Hij hekelt de SP die de ‘knieval’ van de Koning als positief beoordeelde. ,,Zelfs de SP ondersteunt je. Wat een lafbekken.”

Tags

GRIEKENLANDKONING WILLEM-ALEXANDERKONINGIN BEATRIXKONINGSHUISMARTIEN MEILANDORANJEPREMIER RUTTEYOUP VAN 'T HEK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck