‘Zangkoren mogelijk superverspreiders: zingen met mondkapje ook niet veilig’

donderdag 14 mei 2020|dr Fauci
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

MEDISCH

RIVM: Aantal overledenen: +52. Aantal opnames: +52. Aantal besmettingen: +227. Aantal bezette IC-bedden: 432 (-31)

Laatste cijfers WHO wereldwijd: Aantal corona-besmettingen: 4.179.479. Aantal doden: 287.525. Coronavirus in 215 landen. Ook in Lesotho is er nu corona. (WHO)

‘Forse daling andere infectieziekten door coronamaatregelen’. Dat blijkt uit cijfers van kennisinstituut Nivel. Buikgriep bij kinderen gehalveerd, oorontstekingen fors teruggelopen, ook minder bof, roodvonk, kinkhoes. Handen wassen etc. helpt. ‘En niet voor elk wissewasje naar de dokter gaan’, aldus prof. Hoebe. (AD)

Met griep en griepachtige verschijnselen niet meer naar het werk komen. ‘Dat ziek doorwerken speelt elk jaar met de griep en nu met het coronavirus. En dat moet stoppen. Daar is een gedragsverandering voor nodig en dat gaat traditioneel heel moeizaam’. Aldus hoofleraar Voss, hoofd medische microbiologie (hoogleraar). Kwart van de zorgmedewerkers werkte in het verleden ook door. (NOS)

’Sneltest duur en onbetrouwbaar’. Aldus de Inspectie Gezondheidszorg. ‘Duur geintje wat weinig oplevert’, aldus virologe Koopmans. ‘Dat iets de markt op mag, wil niet zeggen dat het goed is’. (Telegraaf)

De Nederlandse Zorgautoriteit: 647.000 minder verwijzingen naar specialisten. Daling het sterkst bij dermatologie en orthopedie. Mensen gingen ook minder naar de huisarts. (NOS)

In verpleeghuizen werden de coronaregels geregeld met voeten getreden. Observatie van militair medisch personeel. Dat werd ook gemeld aan koning Willem-Alexander, die gisteren de Bernhard Kazerne in Amersfoort bezocht. ‘Wij zijn als militairen gedrild om strak richtlijnen te volgen en goed op elkaar te letten. Maar we merkten dat dit in de verpleeghuizen vaak een heel ander verhaal was.’ Geen sluizen voor hulpverleners, geen 1,5 meter afstand in alle gevallen, geen schone mondkapjes, minder hygiëne, ondanks de goede wil. Militairen geven adviezen voor verbeteringen. (AD)

Omzet €2,1 mld. gedaald bij ziekenhuizen door coronacrisis. Nieuwe problemen voor de ziekenhuizen: een stuwmeer aan patiënten én geldzorgen. Duizenden patiënten wachten nu op behandeling. ‘De zorgverzekeraars staan aan de goede kant en de gesprekken verlopen constructief. Dit jaar gaan er geen ziekenhuizen failliet.’ Aldus RVB-lid Kramer (UMC). (FD)

‘Koren mogelijk superverspreiders’. Van de 130 leden van een Amsterdams koor werden er 102 ziek. Een koorlid en drie partners zijn overleden. Ook in VS werd koor grotendeels besmet. Of zingen met een mondkapje veilig is, kan RIVM nog niet zeggen. (NRC)

Schrik huisartsen over ernst klachten jongeren (tussen 20 en 40 jaar) die door corona worden getroffen. Huisarts Van Bentum slaat alarm hierover, omdat jongeren in deze risicogroep buiten de officiële cijfers blijven, maar langdurig ziek zijn als gevolg van corona. Speciale FB-groep opgericht met inmiddels 4.000 leden. (Op1)

WHO: coronavisus gaat waarschijnlijk nooit meer verdwijnen. Aldus noodhulp coördinator van de WHO Ryan. (WHO, Spiegel)

WA

POLITIEK EN ACHTERGRONDEN

Rutte: waakzaam blijven! ‘Ga niet stoer doen. Als je een snotneus hebt, blijf je thuis.’ Premier geeft geen zekerheid over heropening horeca. Hangt af van de RIVM-cijfers. Volgende week definitief besluit ja of nee. ‘De cijfers gaan de goede kant op, maar er zit vertraging in. Je wordt niet gelijk heel ziek’. Aldus Rutte. (o.a. AD)

‘Prijsvechten op de virusmarkt’. Streek- en ziekenhuislaboratoria hebben traditioneel een belangrijke functie in het signaleren van nieuwe virus- of bacterie-uitbraken. Maar ook daar is marktwerking intussen heilig. Arts-microbiologen maken zich zorgen. De jarenlange focus op de laagste prijs per test heeft ervoor gezorgd dat laboratoria die voor bestrijding van infectieziekten moeten samenwerken, elkaars concurrenten zijn geworden. (De Groene)

CEO Corendon Van der Heijden is verbijsterd door reactie min. De Jonge (VWS), die de ‘coronaproof’ vakanties van de reisorganisatie ‘onveilig’ noemt. ‘Een besmetting zou direct een beschadiging betekenen van onze naam en faam’, aldus Van der Heijden. Er is ook al scepsis over de betrouwbaarheid van de coronasneltests van Corendon. (Op1, Radio 1)

‘Geld terug is de doodsteek reisbranche.’ Aldus brancheorganisatie ANVR. Nederland en elf andere EU-lidstaten willen luchtvaartsector ontzien door tijdelijk opschorting verplichting geld terug te geven. EC vindt dat ticket wel moet worden terugbetaald. (Volkskrant)

‘Groeiend verzet tegen coronaboetes: al ruim 10 duizend bekeuringen uitgedeeld’. Jongeren krijgen ook ‘strafblad’. Volgens advocaat sprake van ‘willekeur’ door handhavers. Meteen beboeten, terwijl er eerst ‘aangesproken en gewaarschuwd’ zou worden. Langdurige inbreuk op grondrechten, vindt prof. Brouwer (Groningen). (o.a. AD, Volkskrant)

400 klachten van ouders tijdens eerste schooldagen, schoolleiders tevreden. Er zijn zorgen of de 1,5 meter afstand voor volwassenen wel gaat lukken en of iedereen na heropening wel gezond blijft”, zegt vz Van Haren van de AVS. (NOS).

‘Lang niet alle apothekers voorbereid op codewoord ‘Masker 19’ bij melding huiselijk geweld. ‘Ik vraag me af of ik de ernst goed kan inschatten als een mogelijk slachtoffer aan de balie staat’. Aldus apotheker Martens uit Amersfoort. Haastige communicatie vanuit KNMP, is de kritiek van een andere apotheker (Trouw).

Misschien eerder voetballen dan 1 september, maar KNVB moet dan met een uitvoeringsplan komen. Aldus stas. Van Rijn (Zorg). (div. media)

Gemeenten moeten elke week €15 mln. kwijtschelden om cultuur te redden. Dat staat in brandbrief van Kunsten ’92 aan het kabinet. Anders faillissement theaters en gezelschappen. Vaste lasten zijn niet meer op te brengen. (Volkskrant)

‘55.000 leerlingen niet naar school uit angst voor virusbesmetting’. Aldus peiling van schoolleiders onder 1.100 directeuren. Op een van de vijf scholen worden mondkapjes gebruikt. (Telegraaf)

Rusland zaait in Nederland onrust over corona, stelt minister Ollongren (BiZa) in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Russische beïnvloedingsactiviteiten’ zijn te vinden in groepen op sociale media. (NOS).

Topambtenaren: draagvlak coronabeleid verdwijnt bij schrappen ontslagboete. ‘Op handen zijnde reorganisaties komen mogelijk in een stroomversnelling wanneer bedrijven met NOW-steun medewerkers vanaf 1 juni zonder boete kunnen ontslaan.’ Aldus een verslag van een Interdepartementale Commissie Bedrijfsvoering Rijk. (RTL)

Sheila Sitalsing in column: ‘Sinds corona is het een stuk ingewikkelder geworden. Tegenwoordig heet alles solidariteit: klappen uit het keukenraam voor zorgpersoneel, samen liedjes met complexe teksten zingen, geen geld terugvragen van de kaartjes voor een afgeblazen voorstelling, en ‘2 tot 4 miljard euro’ aan belastinggeld voor KLM. Met iets simpels als thuisblijven kun je tegenwoordig al een heel eind komen in solidair zijn; voor het overige mag je gerust een hufter zijn.’ (Volkskrant)

Libelle
Zomerweek verkast van strand naar Facebook.

ONDERZOEK

‘Mondkapje licht op door corona’. Amerikaanse universiteiten (Harvard en MIT) werken aan een mondkapje dat oplicht als het longvirus wordt gedetecteerd. De methode met sensoren aan de binnenkant van het kapje kan helpen bij het in kaart brengen van besmettingen. (RTL)


ECONOMIE

‘Ook offer van werknemers’. Aldus Vonhof (MKB Nederland). ‘Deel van de kosten van de 100% doorbetaling aan de werknemer belandt bij de werkgever en dat kunnen veel ondernemers niet nog maanden volhouden. Dan is het in mijn ogen niet gek om bepaalde cao’s uit te stellen of een spreiding van het vakantiegeld af te spreken.’  (Volkskrant)

Uitkering van €600 voor flexwerkers die baan kwijt zijn door coronacrisis. Een derde van de flexwerkers tussen de 20 en 45 jaar oud heeft bijna geen spaargeld. PvdA vindt €600 per maand onvoldoende. (RTL)

Drukker tijdens de ochtendspits. Dat meldt de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). 30% minder dan bij een ‘normale’ spits. Aantal verkeersdoden blijft gelijk tijdens coronacrisis, maar wel halvering aantal ongelukken. (Telegraaf, RTL)

Diep rode cijfers voor ABN Amro als gevolg van de coronacrisis. Groot verlies van €395 miljoen in eerste kwartaal. Overigens ook twee miskleunen, een in VS en de ander in Singapore vanwege oninbare vordering op een van fraude verdachte oliehandelaar. (Volkskrant)

Kabinet: minder vluchten op Schiphol, ook na corona. Groeiambitie van 540.000 vluchten per jaar wordt teruggedraaid: 500.000 blijft de grens. (NOS)

8.000 banen weg bij reisorganisatie TUI. Reductie kosten 30%. Eerder dit jaar nog stijging boekingen door omvallen Thomas Cook gemeld. (Volkskrant)(

Kabinet worstelt nog nieuwe steunpakket voor ondernemers, de tijd dringt. Mogelijk meer maatwerk bij derde steunpakket. Voor nu waarschijnlijk weer ‘gift’ van €4.000 en loonondersteuning zonder ontslagboete, ondanks protesten oppositie en vakbonden. (Telegraaf)

Consumenten besteden veel geld bij supermarkten, boekwinkels en bouwmarkten tijdens corona, maar bij bloemen- en dierenwinkels steeg het aantal pinbetalingen met 60%. (Volkskrant)

Voetbal
KNVB moet goed plan maken dan misschien eerder dan 1 september weer voetballen. Duitse en Engelse competities starten alweer.

BUITENLAND

Waarschuwing van deskundige Bright (klokkenluider), die vandaag zal getuigen voor het Congres dat de Trump-regering niet voorbereid was op de coronacrisis en dat Amerika ‘de meest donkere winter in de moderne historie’ gaat meemaken. Bright wil zijn baan terug als vaccin-directeur bij de overheid. (CNN) 

Trump noemt opmerkingen van viroloog dr. Fauci bij Senaat ‘onacceptabel’ voor de oplossing van de crisis.. De economie moet ‘open’ volgens de president en de scholen (vanaf september) ook. ‘Het derde kwartaal is een transitieperiode’. In 2021 zal de economie weer bloeien, verwacht Trump. In november wil Trump herkozen worden. Benoemingen van o.a. een generaal om zoektocht naar vaccins te versnellen. (CNN)

VS: Aantal besmettingen VS nadert 1,5 mln. Aantal doden: 84.000. (John Hopkins).

VN-top in september gaat niet door. Uitgerekend bij het 75-jarig bestaan komen de wereldleiders niet bijeen in NY. (Spiegel)

Illegalen in Italië mogen aan de slag bij de oogsten. Half miljoen migranten krijgt een werkvergunning voor een half jaar. ‘Waardigheid van mensen, de bescherming van de legaliteit en de behoeften van de arbeidsmarkt waarborgen’, aldus minister Lamorgese (BiZa). Ook akkoord over steunpakket van meer dan €50 mld. (Telegraaf)

Grenscontrole gaat Duitsland aanstaande zaterdag versoepelen en 15 juni is alles weer normaal. Aldus min. Van Binnenlandse Zaken Seehofer. (Der Spiegel)

dr Fauci
De beroemde Amerikaanse viroloog en adviseur dr. Anthony Fauci ligt onder vuur van President Trump. De waarschuwingen van de expert noemde de Amerikaanse president ‘onacceptabel’.

COMMENTAREN KRANTEN

AD: Petje af voor de jeugd. Geduldig afwachten, beseffen dat er in deze tijd grotere problemen zijn, en er intussen het beste van proberen maken, dat is nog beter. En dat verdient ook respect.

Trouw: en ontslagverbod is een te rigide maatregel.

NRC: De Europese Unie zal Afrika moeten helpen en is daar al mee begonnen. Eén miljard euro vanuit Nederland is goed besteed maar tevens niet meer dan een eerste aanzet.

Tags

CORENDONCORONA VANDAAGEUROPESE COMMISSIEKONING WILLEM-ALEXANDERRUTTETRUMPTUI

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck