Zeiljacht Beatrix kost fortuin: prinses betaalt uit eigen zak

Beatrix betaald reparaties zelf
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

De Groene Draeck, de zeiljacht van Beatrix, heeft in de loop der jaren vele tientallen miljoenen gekost. Nu zijn de kosten van de renovatie hoger dan het vastgestelde vijfjarenbudget dat ze ontvangt van het ministerie van Defensie, waardoor Beatrix tonnen uit eigen zak moet betalen. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag bekend.

Beatrix kreeg het jacht in 1956 voor haar achttiende verjaardag cadeau van het Nederlandse volk. De Staat schonk haar het onderhoud. Maar inmiddels heeft dit onderhoud al een fortuin gekost. Ook dit jaar vallen de kosten voor de renovatie duurder uit.

De Groene Draeck is een lemsteraak, een traditioneel Fries zeilschip. Het schip, dat dit jaar al 65 jaar in de vaart is, wordt intensief gebruikt door Beatrix, haar familie en hun gasten.

Sinds september 2021 is het uit de vaart vanwege een grootschalige renovatie. Het hele schip wordt van binnen en buiten gestript, en er wordt veel hersteld en vervangen. De verwachting is dat het zeiljacht aan het eind van de zomer volgend jaar vaarklaar is.

Maar de kosten voor de renovatie overschrijden het vastgestelde vijfjarenbudget voor de periode 2021 tot en met 2025, wat 435.000 euro bedraagt. De meerkosten moet Beatrix zelf betalen.

BUZZR

Tags

BEATRIXPRINSES BEATRIX

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck