ZIEN: Vreugde bij Oliver Daemen vanwege geslaagde ruimtevaart

Door: Charlotte Wijnen
20-07-2021

,,Heel erg bedankt, dat was geweldig.” Dat waren de eerste woorden van Oliver Daemen na terugkeer op aarde. De 18-jarige Nederlander maakte dinsdag een korte toeristische vlucht naar de ruimte.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Iets meer dan tien minuten

Het vaartuig met Daemen erin vloog in een paar minuten naar een hoogte van 107 kilometer. Daarmee heeft hij de dampkring verlaten. Op die hoogte zien astronauten de sterren, de kromming van de aarde en de rand van de atmosfeer. Om die hoogte te bereiken, haalde de raket een topsnelheid van 3595 kilometer per uur.

De hele ruimtevlucht duurde slechts iets meer dan tien minuten, die van begin tot eind te volgen was via een livestream van ABC News.

‘Dat was geweldig’

Na de vlucht viel hij vol geluk in de armen van zijn vader die hem feliciteerde met de geslaagde ruimtevaart. Het gezicht van Oliver straalt: hij is vanaf nu de jongste astronaut ooit. ,,Heel erg bedankt, dat was geweldig”, waren de eerste woorden van Oliver na de bijzondere ervaring.

‘De beste dag ooit’

Naast Jeff Bezos en Oliver Daemen, zaten er nog twee andere mensen aan boord. Eén van hen is de broer van Bezos, Mark. De andere is de 82-jarige Wally Funk. Zij is vanaf vandaag de oudste mens die ooit in de ruimte is geweest.

Via de livestream waren de inzittenden op een gegeven moment te horen. Aan het gejuich was te horen hoe bijzonder zij de vlucht ervaarden. Een opgetogen Bezos noemde het ‘de beste dag ooit’ nadat hij terug op aarde was geland.

Zuinig op de aarde

In een latere verklaring noemde Daemen de vlucht een ervaring die zijn leven verandert. ,,Elke seconde van deze vlucht was onbeschrijfelijk intens. Het machtige effect van de G-krachten op je gestel, het epische moment dat je de dampkring verlaat. De blik op de aarde vanuit de ruimte is onvergetelijk. Terug op de grond besef je pas goed hoe enorm kwetsbaar onze planeet is in het onmetelijke sterrenstelsel. Ik realiseer me nu beter dan ooit dat we extreem zuinig moeten zijn op de aarde. Daar wil ik intensief aan bijdragen.”

ANP

Meer DenD