Zó benaderde foute Jeroen Rietbergen deelneemsters

Man Linda de Mol ging te ver bij The Voice
Door: Charlotte Wijnen
17-01-2022

De deksel werd afgelopen weekend van de beerput afgetrokken. Jeroen Rietbergen erkende seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik naar deelneemsters van The Voice of Holland. De kandidaten wilden natuurlijk zo ver mogelijk komen, en durfden daarom Rietbergen niet aan te spreken op zijn gedrag. ,,Hij is een machtige man.”

Hij is de man van Linda de Mol en de zwager van John de Mol. Een machtige man, en dát gebruikte Rietbergen om de deelneemsters van The Voice te benaderen. ,,Niemand durfde iets over zijn opmerkingen te zeggen, want Rietbergen is een machtige man. Hij is de zwager van John de Mol, de baas van alles”, aldus Kirsten Berkx, die in 2017 achtste werd in The Voice, in de Volkskrant.

‘Hij was 40, ik 18’

Een andere vrouwelijke deelnemer die anoniem wil blijven, beaamt dit. Ze vertelt in de krant over een repetitie met Rietbergen en zijn band. Hij vroeg haar op een bepaalde plek te blijven staan. ,,Dan kan ik naar je kont blijven kijken”, zou Rietbergen hebben gezegd.

De bandleden waren erbij, maar zeiden niets. ,,Het werd weggelachen. Zo was Jeroen gewoon. Ik ben niet snel onder de indruk van ordinaire praat, maar ik weet nog wel dat ik hem toen echt een viezerd vond. Hij was 40, ik 18”, aldus de deelneemster.

Toch durfde ook zij hem niet aan te spreken op zijn gedrag. ,,Ik wist wel dat hij er niet meteen voor kon zorgen dat ik geen ronde verder kwam, maar hij kon wel met mensen praten. En je hebt geen zin in moeilijke situaties.”

Reputatie Rietbergen bekend

Ook Nienke van Wijnhoven, die in 2018 derde werd, zegt dat de reputatie van Rietbergen bekend was. Als hij aanbood om haar naar haar hotel te rijden of samen naar een concert te gaan, nam ze een vriendin mee. ,,Maar ik kan me voorstellen dat anderen in hun eentje gingen.”

Tweede telefoon

Het contact tussen Rietbergen en de deelneemsters speelde niet alleen af tijdens de repetities van The Voice, maar ook daarbuiten. Onlangs vertelde zijn partner Linda de Mol nog dat zij de toegangscode van zijn telefoon heeft en hij die van haar. ,,Ik vertrouw hem voor honderd procent. Ténzij hij een tweede toestel heeft”, zei Linda tegen De Telegraaf.

Hoewel Linda er destijds wat lacherig over deed en zich niet kon voorstellen dat Jeroen écht een tweede telefoon zou hebben, blijkt dat toestel er volgens insiders inderdaad te zijn. Rietbergen zou die telefoon verstopt hebben onder de stoel van zijn Porsche.

Naaktfoto’s

Volgens een andere vrouw bleef het niet alleen bij seksueel getinte opmerkingen, maar mailde Rietbergen ook naaktfoto’s. ,,Geen zogeheten dickpics, maar wel degelijk foto’s waarop hij geen kleren droeg”, vertelt de vrouw in het AD. ,,En hij belde mij op een avond om af te spreken, waarop ik zei: ‘Ik zie letterlijk nu een televisiereportage van Linda en jou, waarin jullie vertellen zo gelukkig te zijn.’ Toen zei Jeroen: ‘Dat kan allemaal wel zijn, Linda denkt dat we echt iets hebben, maar ik wil jou.”

Meer DenD