Ajax en Heracles naar finaleronde eDivisie in AFAS Live

Door:
16-01-2020

Ajax en Heracles gaan rechtstreeks naar de finale van de eDivisie, de speciale competitie van de Eredivisie voor gamers. De twee clubs zijn als eerste en tweede geëindigd in het reguliere seizoen. De Amsterdammers en de Almeloërs golden vooraf al als favorieten.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De nummers 3 tot en met 14 op de ranglijst gaan naar de playoffs. Die worden komende maandag gehouden. Daarin spelen de twaalf teams om de zes overgebleven plaatsen in de Finals. De playoffwedstrijden zijn Vitesse-PEC Zwolle, Groningen-Heerenveen, VVV-Venlo-ADO Den Haag, Fortuna Sittard-Willem II, Emmen-PSV en Feyenoord-Utrecht. Voor de andere vier teams (RKC, Twente, AZ en Sparta) zit het seizoen erop.

De Finals zijn op 15 februari. De eDivisie heeft daarvoor AFAS Live in Amsterdam afgehuurd. De dag begint met vier kwartfinales. Om 20.00 uur begint de grote finale, die bepaalt wie landskampioen is. Het kampioensteam krijgt 25.000 euro, de verliezend finalist 10.000 euro. In totaal is er dit seizoen 50.000 euro te verdelen, terwijl er vorig jaar nog helemaal geen prijzengeld was.

Alle achttien clubs in de Eredivisie doen mee aan de eDivisie. Ze hebben allemaal twee gamers onder contract, die de voetbalgame FIFA 20 spelen. Een van hen doet dat op de Xbox One, de ander op de PlayStation 4. Zij spelen tegelijk tegen dezelfde tegenstander. Die scores worden bij elkaar opgeteld en dat is de einduitslag. Stel dat PEC Zwolle op de PlayStation met 5-1 van Ajax wint en op de Xbox One met 1-0, dan is de eindstand van de wedstrijd 6-1. De gamers kunnen elke beschikbare speler in FIFA 20 opstellen. Het is dus mogelijk om Lionel Messi en Diego Maradona samen in het shirt van PEC Zwolle te zien.

De eDivisie is toe aan zijn vierde seizoen. Ajax won de eerste twee landstitels. De Graafschap werd vorig jaar kampioen, door een overwinning op Heracles in de finale.

Met de eDivisie willen de Eredivisieclubs jongeren achter hun scherm vandaan halen en de echte voetbalstadions in krijgen. Dat doen ze namelijk niet zo snel, en als ze wel gaan, kopen ze niet meteen een seizoenkaart. Ze willen de vrijheid hebben om ’s ochtends te besluiten of ze naar een wedstrijd gaan. De gemiddelde stadionbezoeker is nu 43, en de gemiddelde leeftijd stijgt.

De topgamers kunnen inmiddels redelijk van leven van hun sport. Volgens de eDivisie krijgen ze een salaris van ongeveer 2000 tot 5000 euro per maand. Ze worden ingezet als uithangbord op evenementen met sponsors en fans. Ze verdienen ook prijzengeld op internationale toernooien en hebben reclame-inkomsten.

 

BUZZS

 

 

Meer DenD