Alberta – Mekka voor roadtrippers

Alberta
Door: DitjesDatjes
16-02-2016

Met een camper over de eindeloze wegen van Canada toeren is een schoolreisje voor grote mensen. Na iedere bocht is het uitzicht op de Rockies en de spiegelende meren nog hartslagverhogender dan het vorige. En wat doe je als je medeweggebruikers in de berm geparkeerd ziet staan? Juist…verrekijker pakken en wildlife spotten! Want in het verre westen geldt: Always be bear aware!

Tekst gaat verder onder advertentie
   

 

 

Voordat je na een verplichte dag acclimatiseren in Canada met je gehuurde vierwieler de weg op gaat, moet er eerst een aantal huishoudelijke taken worden verricht. Eén: rijd naar de lokale supermarkt en zorg ervoor dat je genoeg koffie, scharreleieren, brood, beleg, toiletpapier en houtblokken aanschaft om in ieder geval de eerste twee dagen te overbruggen. Twee: ruim de zojuist gekochte boodschappen op zo’n manier in dat ze tijdens het rijden op hun plek én intact blijven. Drie: zet het album The 50 best road trip songs of all time op. Vier: leun comfortabel achterover en laat de mijlen langzaam opstapelen terwijl je zonder zorgen door geelgroene bossen en met poedersneeuw bedekte bergtoppen zoeft. En vergeet niet warme onderkleding mee te nemen: het kan vriezen. Welkom in Alberta!

 

Dirk Wijnand de Jong
Dirk Wijnand de Jong

 

De wijde wereld in

Samen met British Columbia is Alberta de provincie die jaarlijks op de meeste roadtrippers kan rekenen. Je vindt er de majestueuze Canadian Rockies (die deel uitmaken van de Noord-Amerikaanse Rocky Mountains), de natuurreservaten, eindeloze zeeën groen, heel veel wilde dieren en gletsjermeren die zo helder zijn dat het landschap erin één-op-één wordt weerspiegeld. Maar druk is het er nooit. De wegen trekken mijlenver het landschap in en verdwijnen zo nu en dan uit het zicht in een cowboydorpje of achter de gespierde uitlopers van de Rockies, maar doorgaans heb je ze voor jezelf. Alsof bezoekers elkaar in deze wildernis koste wat het kost proberen te ontwijken. Alleen bij de toeristische hoogtepunten — in steden als Calgary en Edmonton of het haast buitenaards blauwe Lake Louise — vind je de parkeerterreinen vol campers. Mocht je op deze laatste plek zijn aangekomen, ga dan het meer op en maak vanuit een kajak een selfie met de Rockies op de achtergrond. Tienduizenden outdoorfanaten gingen je voor, maar het blijft indrukwekkend. Ook in de berm langs de snelweg willen de happy campers nog weleens samendrommen. Mocht je per toeval zo’n kluitje kampeerders aantreffen, ren dan niet direct als een barmhartige Samaritaan met een krik of startkabel het helmgras in. Grote kans namelijk dat je medeweggebruikers zijn gestopt om een eland te spotten. Of een wapiti. Of zelfs een beer!

 

Dirk Wijnand de Jong
Dirk Wijnand de Jong

 

Land van de beren

Canada in het algemeen en Alberta in het bijzonder spreken tot de verbeelding. Een reusachtig woud vol kabbelende beekjes, bergen, glinsterende gletsjermeren en, veel belangrijker, rondsnuffelende beren. Dé vraag die je zonder twijfel gesteld krijgt wanneer je na een paar weken kamperen in Canada weer thuis bent, is: ‘En, ben je nog beren tegen het lijf gelopen?’ Maar ondanks dat het land ‘bear country’ wordt genoemd en het in de natuurreservaten van Alberta behoorlijk onverstandig is zonder ‘bear spray’ op pad te gaan, laten deze reusachtige zoogdieren zich maar mondjesmaat zien. Veel roadtrippers die speciaal naar deze verre uithoek van de wereld zijn afgereisd om in het wild beren te spotten, keren dan ook gedesillusioneerd naar huis – met hooguit een foto van een pootafdruk als herinnering of het verhaal van de buurman op de camping die tijdens zijn wandeling naar de supermarkt wél een grizzly spotte (zo gaat het immers altijd). Knoop daarom goed in je oren: de natuur heeft zijn eigen beloop en kent totaal geen openingstijden. Wil je het geluk niet tarten door ’s nachts biefstukjes en mierzoete appeltjes rond je camper te laten slingeren, wees dan vooral geduldig: ooit vink je ‘m af, die beer! Echt waar.

 

Dirk Wijnand de Jong
Dirk Wijnand de Jong

 

Amerika aantikken

Lake Louise is één van de meest magische plekken in Alberta, maar er is nog een meer waar je met je camper zeker een pitstop moet maken: Waterton Lake. Langs dit meer in het gelijknamige nationale park worden regelmatig beren, wapiti’s en zeearenden gespot en kun je, als je conditie het toelaat, urenlang hiken zonder een mens tegen te komen. Is het vandaag jouw rustdag, dan hoef je tijdens een boottocht van Waterton Shoreline Cruise alleen maar achterover te leunen en over de reling naar de oevers van dit prachtige stukje Canada te staren. Omdat dit adembenemend mooie meer voor een groot deel in Montana ligt, zet je ook nog eens – zonder visum of paspoortcontroles, maar daarom ook zonder stempel – ‘voet aan wal’ in de Verenigde Staten. Wanneer je ’s morgens vroeg een voet buiten de camper zet en het kampvuur nog altijd warmte afgeeft, liggen de Rockies er al comfortabel bij. Terwijl de vallei nog kil en donker is, wordt het hooggebergte getrakteerd op een warme deken van maagdelijke zonnestralen. Dus wat doe jij dan? De hoogte opzoeken! Bij Boundary Ranch in Kananaskis Country rijd je als een echte cowboy op een paard de flanken op en heb je bij tijd en wijlen de meest onvergetelijke uitzichten op gifgroene valleien en besneeuwde bergtoppen. Meet jij je hoogtepunten het liefst in hoogtemeters af, dan kun je de grillige Rockies ook vanuit de lucht bestuderen. De helikopterpiloten van Alpine Helicopters taxiën je (bijna) rakelings over gletsjers en bergmeren en hebben intussen ook nog tijd om wildlife ontdekken en je van bergen informatie over de onderliggende natuurgebieden te voorzien. Dat maakt dit avontuur helemaal compleet.

 

Dirk Wijnand de Jong
Dirk Wijnand de Jong

Tekst: Dirk Wijnand de Jong

Meer DenD