Amazing Canada

Amazing Canada|Amazing Canada|Amazing Canada|Amazing Canada|Amazing Canada|Amazing Canada
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Omdat het land zo immens groot is, kun je er onmogelijk alles in een paar weken bekijken. Alleen voor de hoogtepunten heb je op z’n minst een maand reistijd nodig. D&D doet toch een poging…

 

 

Het is het op een na grootste land ter wereld; alleen Rusland telt meer vierkante meters. Toeristen maken doorgaans een keuze tussen het westen en het oosten van het land voordat ze een verdere invulling aan de reis geven. Een goed idee want alleen het westen telt al een oppervlakte van 6.800.000 km2. Denk je aan Canada dan zie je kristalhelder water en ongerepte natuur voor je. Reizen door dit land, in een huurauto of camper, betekent letterlijk kilometers vreten (afstanden worden niet voor niets in uren en dagen aangegeven). Een weg kan zomaar een paar duizend kilometer lang zijn.

 

Amazing Canada
Hollandse Hoogte

 

Vogelparadijs

Wie van vogels en natuur houdt moet echt in Banff National Park, het oudste natuurgebied van Canada, zijn geweest. Het is een juweel midden in de Rocky Mountains, in de provincie Alberta. De omgeving is wonderschoon: vol mooie bergen en prachtige watervallen. Wie stil is en een beetje geluk heeft ziet misschien wel een beer. De kleine stad Banff is het levendige, toeristische centrum van het park. In de omgeving vind je talloze watertjes zoals Vermillion Lakes. Deze meren, het zijn er drie, liggen in het overstromingsgebied van de Bow Rivier. Het is een heus vogelparadijs: hier nestelen zeldzame vis- en zeearenden. Breng een bezoek aan dit gebied en volg de Fenland Trail, een idyllische wandeling van 1,5 kilometer (dus moe word je niet) en wie weet sta je oog in oog met een bever, wapiti (hertachtige) of eland. Lake Louise is verreweg de grootste trekpleister van de omgeving. Op menig brochure zie je foto’s van dit sprookjesachtige meer. In dit park kun je je sporthart ophalen met raften, klimmen, wandelen en paardrijden. Tip: neem de gondola naar het bergstation. In acht minuten ben je bovenop berg Sulphur, op zo’n 2285 meter hoogte. Daar heb je een magnifiek uitzicht over Banff en de omgeving.

 

Amazing Canada
Hollandse Hoogte

 

Een stukje nederland

Vanwege zijn schone lucht, het groene landschap en de ligging aan zee is Vancouver uitgeroepen tot meest leefbare stad ter wereld. Deze metropool ligt in het uiterste zuidwesten van Canada aan de English Bay en dankt zijn naam aan de Britse ontdekkingsreiziger George Vancouver. Eigenlijk kwam hij uit Nederland en heette Van Coevorden. Vancouver is met z’n gezellige winkelstraten, culinaire diversiteit, levendige cultuur en adembenemende ligging een eersteklas reisbestemming. Hier wonen meer dan twee miljoen mensen en toch is de binnenstad relatief klein: je kunt alle belangrijke trekpleisters lopend of per bus bereiken. Stanley Park is de grootste van de ruim 180 parken die de stad rijk is. Pak de fiets en ontdek de schoonheid van deze groene longen. Rijd langs oude Indiaanse totempalen in het bos of volg de 28 kilometer lange Seaside Greenway langs het water. Stanley Park ligt op een schiereiland dus onderweg vind je genoeg stadstranden om even op uit te rusten. Verreweg het populairste strand is Kitsilano Beach. Hier speel je een potje beachvolleybal of plons je in het zoutwaterzwembad pal naast zee. Geniet vanuit het water van het uitzicht: de adembenemende skyline van Vancouver. Onvergetelijk!

 

Amazing Canada
Hollandse Hoogte

 

Watergeweld

Wie de grote oversteek waagt kan eigenlijk niet thuiskomen zonder verhalen en foto’s van de Niagara-watervallen. Het is de meest populaire spot en staat op menig bucket list. Het spectaculaire natuurverschijnsel in Niagara (provincie Ontario) wordt ook wel de Horseshoe Falls genoemd vanwege de ronding die op een hoefijzer lijkt. Overal in de wijde omgeving hoor je het gebulder van het water dat zestig meter naar beneden valt. Wie van een beetje spanning houdt gaat het water op voor een rondvaart met Maid of the Mist, maar dan moet je niet bang zijn een beetje nat te worden. De watervallen liggen zowel op Canadees als Amerikaans gebied. Je kunt aan Amerikaanse zijde dicht bij de watervallen komen of eroverheen lopen. Tip: ’s avonds zijn de watervallen prachtig verlicht.

 

Amazing Canada
Hollandse Hoogte

 

Zwemmen met beloega’s

De reden waarom je de ijskoude toendra van Churchill moet bezoeken, de enige Canadese haven aan een ijzig meer, is vanwege de indrukwekkende beloega’s. Het gebied is vooral bekend vanwege de aanwezigheid van oprukkende ijsberen, maar in het ijskoude poolwater van Hudson Bay met een gemiddelde temperatuur van 5 graden Celcius bevindt zich een spektakel. Tijdens de korte arctische zomer vind je hier zo’n 3000 witte beloega’s die de kleine visjes in de monding van de Seal River eten en daarna met hun buik over de kiezelbodem van de baai schuren. Je kunt bij Seal River Lodge, een gezellige herberg op de kale toendravlakte, een speciale zwemexcursie met deze fraaie dieren boeken. In een duikpak hang je met een touw aan een rubberen boot. Daar moet je wel diep voor in de buidel tasten: er voert geen weg naar dit gebied dus je wordt ingevlogen.

 

Amazing Canada
BSR

 

Het wilde westen

De meest bekende route van Canada loopt dwars door British Columbia en ook deels langs de kust: route 99. Beter bekend als de Sea to Sky Highway. De 409 kilometer lange weg brengt je langs stromende rivieren, grillige kliffen, bergen en heuvels. Bij verschillende uitkijkposten kun je informatie krijgen over de oorspronkelijke bewoners van het gebied; veel indianen hebben hier hun wortels liggen. Lillooet, Fountain Valley en Whistler zijn voorbeelden van de mooie namen van plaatsen die je onderweg tegenkomt. Soms lijkt het net of je in het wilde westen beland bent, vooral vanwege de borden met ‘pas op voor ratelslangen’. Een trip door Canada is een avontuur op zich.


Tekst: Maaike Olde Olthof

Tags

CANADADROOMREISLAKE LOUISEREISREIZEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck