Armoede troef bij presentatoren Op1

Bagger bij Op1
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Het is klaar, experiment mislukt, opruimen en opnieuw beginnen. Na anderhalf jaar pappen en nathouden begint de schoen te wringen. Het kwaliteitsverschil tussen een gemiddelde Op1-presentator en een professionele talkshow-anchor loopt mijlenver uiteen.

Dominique Weesie, Powned-oprichter was vanochtend in De Telegraaf ook al snoeihard. Hij noemde Op1 een ‘verschrikking’.

„Een talkshow gemaakt door allerlei randstadmeisjes die nooit verder zijn gekomen dan Amersfoort, GroenLinks en D66 stemmen, en ervan overtuigd zijn dat iederéén is overgestapt op havermelk. Dan zit je als presentator dood te gaan, hoor. Wat ben je dan nog meer dan een buikspreekpop?”, aldus Weesie.

Jeroen Pauw

Vorige week donderdag werd het bewijs geleverd dat het ook anders kan. Jeroen Pauw presenteerde nu zelf weer eens Op1 in verband met de dood van Peter R. de Vries. Dat deed hij bovendien alleen en het gesprek ging meteen ergens over.

Bij RTL doen ze het beter met Humberto, Eva en Beau. Daar durven ze tenminste te kiezen voor een anchor. Integenstelling tot bij Op1. Als je goed luistert zijn ze daar bij RTL ook gepast trots op.

Geen eredivisie

Stuk voor stuk hebben de huidige Op1-presentatoren ongetwijfeld hun talenten, heel vaak op ander terrein. Maar ze spelen beslist niet in de eredivisie van de talkshows, zoals in het verleden Paul Witteman, Sonja Barend, Henk van Dorp, Frits Barend, Matthijs van Nieuwkerk, Jaap van Meekren en Wibo van der Linde.

Erik Dijkstra, Natasja Gibbs, Giovanca Ostiana, Margje Fikse, *Sander Schimmelpenninck, *Talitha Muusse (*vertrokken) etc. kunnen op een enkele uitzondering niet tippen aan dat niveau. Tijs van den Brink Welmoed Sijtsma, Charles Groenhuijsen en Jort Kelder mag je wat hoger inschatten, maar ook zij zijn niet de absolute anchors, zoals bijvoorbeeld de populaire Anne Will in Duitsland, waar Nederland op zit te wachten.

Wie dan wel?

En dan de gasten. Steeds dezelfde koppen, ’s middags bellen, ’s avonds aanschuiven. Weer de dezelfde virologen of de andere love baby’s van de redacties. Je haakt al af als je vooraankondiging ziek, zo vlak na het Acht uur Journaal.

Ingrijpen dus. Kies voor een uniek talent. Iemand van wie Nederland gaat houden. Het argument van de kijkcijfers dat door de publieke omroep steeds wordt gebruikt, snijdt geen hout. Kijk maar eens wat de mannen van de Oranjezomer maandenlang presteren met de kundige Wilfred Genee. Dat is uitgerekend de man die Op1 goed kan gebruiken: een bewezen talent. Of dichter bij huis: de uitstekende Sven Kockelmann.

Tags

BEAU VAN ERVEN DORENSERIK DIJKSTRAEVA JINEKHUMBERTO TANJEROEN PAUWOP1SVEN KOCKELMANNTIJS VAN DEN BRINKWELMOED SIJTSMAWILFRED GENEE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck