Arnon Grunberg ontvangt P.C. Hooft-prijs

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Kees van der Made

Arnon Grunberg mag de prestigieuze P.C. Hooft-prijs voor proza in ontvangst nemen. Arnon Grunberg over de prijs: ,,Deze oeuvreprijs is qua eer en inzet de mooiste die je als auteur kunt winnen.”

Auteur Arnon Grunberg mag de P.C. Hooft-prijs 2022 voor proza in ontvangst nemen. Hij krijgt de prijs voor zijn gehele oeuvre. Het Literatuurmuseum mag de organisatie van de uitreiking op zich nemen. Eerder dit jaar presenteerde het museum ook al een bijzonder kunstwerk ter ere van de vijftigste verjaardag van Grunberg. Het betreft een drieleuk op paneel over het leven en werk van de schrijver tot nu toe. Grunberg zei over de prijs: ,,Deze oeuvreprijs is, zonder hiërarchie aan te willen brengen in de prijzen die ik heb gewonnen, qua eer en inzet de mooiste die je als auteur kunt winnen.”

Uit de lucht vallen

Toch leek deze prijs voor Grunberg niet uit de lucht te vallen. In zijn boek  ‘Aan nederlagen geen gebrek’ nam hij een brief op die hij had geschreven waarin beschreven stond dat het een kwestie van tijd zou zijn voordat hij de prijs ontving. Dat boek verscheen in november 2016. De tekst zei volgens de schrijver iets over zijn ambitie en inzet, maar ook over een zeker overmoed en zelfverzekerdheid. Grunberg: ,,Waarschijnlijk schreef ik dit in een moment van overmoed.”

Excuses

Hoewel de P.C. Hooft-prijs jaarlijks wordt uitgereikt, gaat deze niet elk jaar naar een prozaschrijver. Jaarlijks wisselt de prijs af tussen de categorieën proza, essayistiek en poëzie. De laatste prozawinnaar was daarom Marga Minco in 2019. Bij haar uitreiking kwam nog een ongemakkelijk moment. De voorzitter van de stichting achter de prijs Gillis Dorleijn reikte tegen alle plannen in de prijs niet uit. Haar grootouders bleken bezittingen van de ouders van Minco te hebben achtergehouden. Daarop werd besloten iemand anders de prijs te laten uitreiken. Dorleijn bood later haar excuses aan voor het gedrag van haar grootouders. Vorig jaar won Alfred Schaffer de prijs.

Tags

BRIEFOEUVREPRIJS

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck