Avontuurlijke stedentrips

Kopenhagen
Door: DitjesDatjes
15-02-2017

Wanneer de vogels beginnen te fluiten en de temperaturen weer behaaglijk worden, krijg je spontaan zin om je koffer te pakken en er even tussenuit te knijpen. De lente is het ideale moment voor een weekendje weg, zoals een stedentrip.

Tekst gaat verder onder advertentie
   
Lisette Dirks
Reisblogger Lisette Dirks

Stedentrips binnen Europa zijn geschikt om in korte tijd veel te zien en het gevoel te hebben dat je écht weg bent geweest. Te voet, op de fiets of met een openbaarvervoerskaart kun je in veel steden in 2 à 3 dagen alle hoogtepunten zien. Tip: kijk op internet voor welke attracties je vooraf met korting tickets kunt scoren.

In verschillende leuke Europese steden kun je al binnen een paar uur zijn. Denk aan Berlijn, Londen of Parijs, maar ook Keulen, Gent of Kopenhagen. Kies je dagen uit die buiten schoolvakanties en (deels) buiten het weekend vallen, dan bespaar je geld. De lente is sowieso ­goedkoper en rustiger dan het hoogseizoen. In Zuid-Europa kun je daarnaast al genieten van zonnig weer. Ideaal!

Kopenhagen

Kopenhagen

De weergoden waren ons gunstig gestemd.’

Er was zon, het was droog en we konden op het terras zitten, zonder jas. De tweede meevaller was Tom, een Nederlandse student en de eerste dag onze gids. Natuurlijk sprak hij Nederlands, maar omdat hij hier woont en studeert, was zijn verhaal authentiek. Dat vinden pubers nu eenmaal leuker dan het zoveelste toeristische ­praatje van een doorsnee gids. Je krijgt meteen een goed beeld van Kopenhagen wanneer je langs alle highlights fietst.

Bilbao (Spanje)

Bilbao

Het economische centrum van het Spaanse Baskenland is niet zo bekend als Barcelona of Madrid, maar niet minder interessant. Wereldberoemd is het Guggenheim Museum, waarmee Bilbao zich onsterfelijk maakte bij liefhebbers van moderne kunst en architectuur. Het gebouw zelf en de kleurrijke puppy van kunstenaar Jeff Koons zijn een beleving op zich.

Maar ook fans van de Spaanse gastronomie kunnen hier terecht: ­

Bilbao staat bekend om zijn tapas, waarbij een glas sangria natuurlijk niet mag ontbreken.

Sarajevo

Sarajevo
Sarajevo

De hoofdstad van Bosnië en Herzegovina heeft roerige tijden achter de rug, maar heeft zich herpakt tot een unieke bestemming op de Balkan. Met koffiehuizen, moskeeën en bazaars zijn het vooral oosterse invloeden die Sarajevo karakteriseren. Het sfeervolle, oude stadscentrum staat in schril contrast met kogelgaten in gebouwen die je her en der door de stad ziet. Bezoek vooral het Tunnel Museum om de ­belegering van de stad midden jaren negentig in perspectief te plaatsen.

Liverpool

Liverpool

De thuishaven van The Beatles, Liverpool FC en Everton is niet de grijze, grauwe industriestad die je je misschien voorstelt. Gelegen aan de rivier Mersey bruist Liverpool dag en nacht, en niet alleen voor fans van muziek of voetbal! Het havengebied staat op de lijst van UNESCO en herbergt trendy boetiekshops en gezellige cafés die prima samengaan met het culturele erfgoed. Elders in de stad vind je de klassieke Engelse pubs, de rijke muziekcultuur en musea. 

Meer DenD