Barbados niet meer onder Britse monarchie

Door: Kees van der Made
30-11-2021

Koningin Elizabeth heeft vannacht afscheid moeten nemen van één van de landen waar zij staatshoofd van was: Barbados. Ondanks dat het land heeft besloten te breken met de koningin, is dit in goede harmonie gegaan…

Op het hoogtepunt van het Britse Rijk – dat was kort na de Eerste Wereldoorlog – besloeg het land meer dan een kwart van de aardbol met 458 miljoen onderdanen. In het interbellum – de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog – scheidden Ierland en Irak zich al af. Na de Tweede Wereldoorlog viel het Britse Rijk écht uiteen. En vannacht is er weer een stukje van wat er over was van dat rijk afgevallen.

Wederzijds respect

Barbados heeft zichzelf volledig afgescheiden van Koningin Elizabeth. Het land was sinds 1966 al onafhankelijk, maar de Koningin was officieel nog het staatshoofd. Deze afscheiding is overigens met wederzijds respect gegaan en Kroonprins Charles was aanwezig bij de verklaring van de onafhankelijkheid en werd zelfs toegejuicht.

Gemenebest van Naties

Daarmee is Barbados het vierde land dat afstand doet van de Britse monarchie. Het land blijft wel onderdeel van het Gemenebest van Naties, een vrijwillig samenwerkingsverband van 53 onafhankelijke soevereine staten. Veel van de staten die hier onderdeel van zijn hebben in het verleden onder het heerschap van de Britten bestaan. Koningin Elizabeth is formeel hoofd van het gemenebest.

Republiek

Barbados is nu een republiek met president Sandra Mason aan het hoofd. Elizabeth is – naast het Verenigd Koninkrijk – nu nog koningin van onder andere Australië, Canada en Nieuw-Zeeland. Er vallen nog zestien landen onder het gezag van Elizabeth.

Meer DenD