Van harte gefeliciteerd prinses Beatrix!

prinses Beatrix|||||||
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jan-Kees Emmer

Beatrix wordt op 31 januari 2018 tachtig jaar. De prinses kan terugkijken op een rijk leven. Oranje Boven deed een greep uit het fotoalbum van deze toegewijde vorstin, die nu vooral het grootmoederschap als belangrijkste staatszaak ziet. 

Het is niet dat prinses Beatrix geen officiële verplichtingen meer heeft. Bijna iedere week staat er nog wel een activiteit in de officiële agenda. Met haar verschijningen in het land helpt ze zoon en schoondochter met dat wat prins Claus ooit zijn kernactiviteit noemde: het doorknippen van linten.

Cultuur

Maar niets is betekenisloos in de wereld van de prinses. In overleg met haar hofhouding kiest ze activiteiten die bij haar passen en die haar hart gestolen hebben. Dus dat betekent veel kunst en cultuur. Maar ook toont ze nog regelmatig betrokkenheid bij Jantje Beton van wie ze al sinds jaar en dag beschermvrouwe is. Onttrokken aan het oog van het publiek zijn de activiteiten die Beatrix écht belangrijk vindt. Als oma van acht kleinkinderen heeft ze

1980: Beatrix legt de eed af en is officieel Koningin der Nederlanden.

de handen vol aan het bijhouden van de sociale agenda van haar zeven kleindochters en die ene kleinzoon, Casimir, de zoon van prins Constantijn en prinses Laurentien. Net als bijna iedere grootouder, volgt ze het wel en wee van de kleinkinderen beter dan die van de kinderen. Immers, die redden zich wel. Verder maakt de prinses van haar herwonnen vrijheid gebruik om langere periodes van de winter in Lech te verblijven waar ze ondanks de zwakke knieën nog steeds op de latten staat. Hotel Post in Lech voelt als familie. Beatrix komt er al decennia lang en ze kent Lech en het skigebied op haar duimpje. De band met het dorp is alleen maar verstevigd na het noodlottige skiongeval van prins Johan Friso in 2012.

 

Prinses Beatrix (1982) in het Londense stadhuis Guildhall tijdens een banket dat werd aangeboden door de burgemeester.

Tavarnelle

In de zomer vermaakt de prinses zich vooral in haar huis in Tavarnelle. Het familiehuis in Toscane tussen de wijngaarden van de beroemde wijnhuis Antonori, is een duiventil van gasten. Nu ze tijd voor zichzelf heeft is het een komen en gaan van vrienden en familie. Bijpraten, mijmeren en genieten van het fraaie Toscaanse weer en het heerlijke eten. Met af en toe een uitstapje naar de culturele schatten van Toscane. Beatrix werd in haar vroege jeugd gevormd  door haar verblijf in Canada. Ze was daar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog beland in het kielzog van haar moeder. Ze miste weliswaar vader prins Bernhard, omdat deze in Engeland tegen de Duitsers vocht, maar het gaf haar aan de andere kant de unieke mogelijkheid om buiten het zicht van het hof zo ‘gewoon mogelijk op te groeien’.

Gewoon is de kroonprinses van Nederland natuurlijk nooit geweest en daar was Beatrix zich al vroeg van bewust. Helemaal in de jaren vijftig toen er problemen ontstonden rond

Wat een gelukkig stel! Een stralende prinses Beatrix en prins Claus in 1988.

Haar moeder en vader waarbij moeder Juliana zich in de armen dreef van de gebedsgenezeres Greet Hofmans. Beatrix koos de zijde van haar vader en joeg samen met hem Hofmans het paleis uit. Daar moet het voornemen van de jonge prinses zijn ontstaan om, als zij eenmaal staatshoofd zou zijn, een voorbeeldig bewind te voeren. Perfect, zonder drama en altijd met een betekenis. En zo heeft het Koninkrijk der Nederlanden de vorstin ook leren kennen. Op een rimpeling begin deze eeuw na toen  nichtje Margarita onder invloed van een verkeerde partner, de zogenaamde baron dr. Edwin de Roy van Zuydewijn, halve waarheden en valse geruchten over de koninklijke familie verspreidde, tekent haar regering zich als een rimpelloze periode waarin het staatshoofd een stevige positie in ons bestel veiligstelde.

Trotse oma met de kleintjes in Lech.

 

Zelfopoffering

Hoe Beatrix dat deed? Door hard te werken. En met grote zelfopoffering zich
ten dienste van het land te stellen. Zelfs op momenten dat het privé tegenzat.
Bijvoorbeeld tijdens het lange ziekbed van prins Claus of na het ongeluk van prins Johan

Friso, zorgde Beatrix ervoor dat ze er stond wanneer dat nodig was. Haar rol als vorstin ging altijd voor. Totdat ze vijf jaar geleden het stokje aan haar zoon overgaf. Het was de eerste keer in ruim dertig jaar dat Beatrix voor zichzelf koos. Ten tijde van de abdicatie waren er naasten die zorgen hadden over de wijze waarop de prinses haar leven na het koningschap zou invullen. Zou het niet te leeg zijn? Had deze vrouw, die altijd honderd

Prinses Beatrix aan de slag voor NL Doet.

procent vorstin was, het wel in zich om een nieuwe invulling aan haar bestaan te geven? Inmiddels kennen we het antwoord. Met haar aftreden werd de Moeder des Vaderlands weer gewoon moeder. Een warme, betrokken, kwieke vrouw die midden in het leven staat en daar met volle teugen van geniet.

 

Tags

80FOTOKONINGINORANJE BOVENPRINSES BEATRIX

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck