Betoverend Bali

|Betoverend Bali|Betoverend Bali|Betoverend Bali|Betoverend Bali
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Het Indoneschische Bali is weer helemaal terug als trendy vakantiebestemming. En terecht, want dit schitterende eiland heeft erg veel te bieden…

 

 

Wie gaat windowshoppen op Bali moet goed kijken waar hij loopt: je struikelt zomaar over een offer dat die ochtend door de winkelier op de stoep is gezet om de geesten gunstig te stemmen. Een klein mandje, gevouwen van bananenblad, met wat rijst, bloemen en wierook erin. Overal waar je kijkt is de spirituele wereld, die een groot deel uitmaakt van het dagelijks leven op Bali, aanwezig: altaren met offers, groot en klein, in de tuin, langs de weg, in huis en in hotels. Een Balinees besteedt dagelijks uren aan het brengen van offers. En als een familielid is overleden, is men weken, soms zelfs maanden uit de roulatie om zich te wijden aan alle rituelen die hiermee gepaard gaan. Deze mysterieuze sfeer maakt, naast de sawa’s en het heerlijke eten, dat je verliefd wordt op dit eiland.

 

Betoverend Bali
Corbis

 

Zwart zand

Na een flinke dip in het toerisme door de bomaanslagen van 2002 in Kuta, beleeft Bali de laatste jaren weer een enorme opmars. Logisch, want voor elke soort vakantieganger heeft het eiland iets te bieden. Je kunt hier luieren aan prachtige stranden, uitgaan in hippe clubs, surfen, door de jungle banjeren, yogalessen volgen, genieten van wellness en massage of duiken en snorkelen. Het toerisme concentreert zich vooral in Zuid-Bali, waar je gaat shoppen, hippe clubs en barretjes bezoekt en je ogen uitkijkt in dé hotspot van het moment: Seminyak. Dit was in de zestiger jaren al een favoriete vakantiebestemming voor de internationale jetset als Mick Jagger en Sting. Nu barst het hier van de boutique hotels en beachclubs. Onze eigen Rob Peetoom heeft hier zelfs een enorme hair spa geopend met 1000 vierkante meter haar-wellness. Een bad hair day is op Bali dus zo verholpen… Kom je echter voor de rust, dan zit je helemaal goed in Sanur: een mooie badplaats met ruim opgezette resorts en een heerlijk strand. De hipsters en coole surfdudes vind je in Canggu, een charmant stranddorpje met leuke, meer alternatieve restaurantjes waar de vaak Australische surfers rondlopen op blote voeten met een surfboard onder de arm. Het zwarte lavazand van het strand doet wellicht iets minder paradijselijk aan dan de andere stranden van Bali, maar de relaxte sfeer maakt dit ruimschoots goed.

 

Betoverend Bali
Corbis

 

Mysterieuze klanken

Weg van het massatoerisme meer naar het zuiden vind je het echte Bali. Rijd vanuit hier voor een schappelijk bedrag met de taxi richting het oosten, dwars door dorpjes en langs bergen waar de mensen grotendeels leven zoals ze dat al honderden jaren doen: eenvoudig, in hechte gemeenschappen en doordrenkt van spiritualiteit. Onderweg zie je overal de bekende rijstvelden, oftewel sawa’s, die adembenemend zijn in de mist van de bergen. Bezoek hier ook de Pura Besakih, de moedertempel. De indrukwekkende bouwwerken, typisch met meerdere daken boven elkaar, steken fraai af tegen de groene berg en de strakblauwe lucht. Balinezen in traditionele kledij brengen hier offers en bidden, terwijl de mysterieuze klanken van het Hindoestaanse gezang door de luidsprekers klinken. Ook voor de mooiste snorkelplekken moet je in het oosten zijn. Op een kwartiertje rijden van de badplaats Candidasa aan de oostkust daal je via een trap af naar Pantai Blue Lagoon: een mooi, wit strand met een paar strandtentjes en een van de beste plekken om te snorkelen. In zee word je direct omringd door gekleurde vissen, planten en prachtige koralen. Dit geldt ook voor Pantai Putih: een prachtig wit strand iets ten noorden van Candidasa. Naast de onderwaterwereld heb je hier fijne strandtentjes, onderga je voor een habbekrats een heerlijke massage en nip je aan een exotische cocktail voor het optimale paradijsgevoel.

 

Betoverend Bali

 

Eat, pray, ubud

Liefhebbers van kunst, cultuur en yoga halen hun hart op in Ubud, een kunstenaarsdorp in de bergen. Naast de prachtige kunst, traditioneel en eigentijds, verkopen ze hier de zilveren sieraden waar Indonesië om bekend staat. Schrijfster Elisabeth Gilbert streek hier jaren geleden neer en schreef er het laatste deel van haar bestseller Eat, Pray, Love. Gilbert, een fanatiek beoefenaar van yoga en meditatie, ontketende hiermee een ware hype en trok duizenden jonge vrouwen naar Ubud, op zoek naar spiritualiteit en innerlijke rust. Yoga retreats, meditatielessen en wellness vind je hier dan ook in overvloed. Maar de natuur blijft de grootste trekpleister. Vanuit Ubud maak je avontuurlijke excursies naar de jungle of ga je raften op de rivier. Zijn de kinderen mee, dan mag een bezoek aan het Monkey Forest niet ontbreken: in een prachtig stukje jungle rennen de apen om je heen, ze eten uit de hand en zitten elkaar rustig te vlooien terwijl ze zich van de toeristen niks aantrekken. Bali heeft veel verschillende kanten, die in een korte vakantie onmogelijk allemaal te ontdekken zijn. Maar hoe lang je er ook verblijft, het is een eiland om nooit te vergeten.

 

Betoverend Bali
Corbis

Tekst: Maartje Oome

Tags

BALIDROOMREISINDONESIEREIZEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck