‘Boerin Agnes heeft hypotheek van drie miljoen’

Door: Tanja Brouwer
22-11-2018

Boerin Agnes heeft grote financiële problemen. Ze probeert de eindjes aan elkaar vast te knopen door overdag op haar melkveehouderij te werken en ’s avonds een theatercollege te geven over het boerenleven. Haar man maakt dagen van zestien uur. In de ochtend werkt hij op de boerderij, dan werkt hij acht uur voor een baas, om vervolgens ’s avonds weer te werken op de boerderij.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Verdriet

De problemen breekt het jonge stel langzaam op. Agnes en Albert hebben namelijk ook nog twee jonge kinderen, en de derde is onderweg. In het programma ‘Onze Boerderij’ dat Yvon Jaspers presenteerde was al te zien dat Agnes emotioneel werd. Terwijl haar kinderen aan het spelen waren, zat zij met de handen in het haar door de rekeningen en papieren te bladeren.

Weekblad Privé weet dat de totale hypotheek van Agnes en haar man Albert drie miljoen euro bedraagt. Dat betekent dat alleen al aan de rente ze een ton per jaar kwijt zijn.

Koeienstop

De grote problemen ontstonden toen boerin Agnes een nieuwe schuur liet bouwen. Het was een miljoeneninvestering, maar als er eenmaal koeien instonden zou het geld snel terugverdiend zijn. Helaas kwam het nooit zo ver. De overheid voerde de ‘koeienstop’ in. Alle boeren moesten het aantal koeien reduceren naar het aantal dat ze in juli 2015 hadden. Voor Agnes was dat een ramp, want ze moest bijna de helft van haar koeien wegdoen, en de schuur was voor niets gebouwd.

Gelukkig lijkt het erop dat Agnes en Albert door hun inspanningen de boerderij, ieder geval voor nu, hebben gered. Eerder dit jaar schatte ze dat de kans dat het bedrijf in 2018 failliet ging 80% is. Maar nu is er geen sprake meer van faillissement.

Meer DenD