‘Brits koningshuis verliest 38 miljoen door coronacrisis’

Britse Royals
Door: Eva Steins
25-09-2020

De coronacrisis heeft een flinke financiële invloed, óók op de allerrijksten onder ons. Sir Michael, de bewaarder van de persoonlijke inkomen van de royalty’s, doet een boekje open over de koninklijke financiën. Hij zegt dat de koninklijke rekeningen een verlies van maar liefst 38 miljoen euro zouden kunnen lijden.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Impact

De coronacrisis doet pijn in de portemonnee: ook bij de Britse Royals. De grootste impact wordt gemaakt door het gebrek aan bezoekersaantallen bij locaties zoals Buckingham Palace en Windsor Castle. Door de lockdown waren deze locaties gesloten, wat ervoor zorgt dat er een verlies geleden wordt van 15 miljoen pond in de komende drie jaar, aldus Sir Michael.

Ook zal een tienjarig budget van 369 miljoen pond voor de renovatie van Buckingham Palace naar verwachting 20 miljoen pond tekortkomen.

Het Brits koninklijk huis is volgens Sir Michael niet van plan om extra financiering te vragen.

De Oranje’s

Hoe zit het met de financiën van ons koningshuis? Terwijl Nederland zich schrap zet voor een forse economische crisis lijken de Oranjes er alleen maar op vooruit te gaan. Volgens de Miljoenennota krijgen Willem-Alexander en Máxima er volgend jaar maar liefst 5 procent aan salaris bovenop, uitgerekend komt dat neet op 68.000 euro. In totaal krijgt het koningspaar 7,2 miljoen euro aan inkomen en vergoeding voor ‘personele en materiële uitgaven’.

In tegenstelling tot het Britse koningshuis lijken de Oranjes er dus op vooruit te gaan. Ook Prinses Amalia staat een flinke som geld te wachten: omdat zij in 2021 een paar dagen achttien jaar oud is krijgt ook zij een vergoeding: een bedrag van 111.000. Dit is maar een fractie van wat haar in 2022 te wachten staat. Dan krijgt de kroonprinses een bedrag van 1,6 miljoen euro.

LEES OOK:

Leraar vertelt: zo gedraagt Amalia zich op school

Meer DenD