Chinese toprestaurateurs vieren het Jaar van het Konijn in koud Friesland

Jaar van het Konijn gevierd in Friesland.||Society Journaal
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

,,Je bent beter af in de kop van de haan dan in de staart van de koe”, herinnert ere-voorzitter Ho Kai Yen, erevoorzitter van de Fine Eastern Restaurents (FER), aan een oud Chinees gezegde aan tafel in het sterrestaurant De Heeren van Harinxma binnen de muren van Hotel Lauswolt. 

De 25 toprestaurateurs van de Oosterse keuken hadden zich verzameld voor hun traditionele nieuwjaarsfeest in Friesland, inclusief hun partners. ,,We zijn misschien niet de allergrootste restaurantorganisatie, maar wel de gezelligste en bij ons val je eerder op dan bij de andere”, legt de eigenaar van onder meer het hoofdstedelijke Dynasty aan ons uit.

Kunstkonijntjes

Het ging deze avond toch al over de dieren, want de huidige FER-voorzitter Michael Hu feliciteerde zijn leden met het Jaar van het Konijn. De attente hoteldirecteur Marc van Gulick had voor deze gelegenheid op elke tafel twee kunstkonijntjes geplaatst, die vriendelijk toekeken hoe er een culinaire parade aan de meer dan tachtig gasten voorbij trok. Van gepofte aardpeer (met wintertruffel en Canadese kreeft), geroosterde Sint Jacobsmossel, kalfszwezerik, gebraden ossenhaas tot en met een souffle van kastanjes en vanille.

Society Journaal

Het was een bezegeling van een moeilijke periode van bijna drie jaar keihard werken tijdens de coronaperiode voor deze ondernemers, hun families en medewerkers. FER-voorzitter Hu kon niet om de zorgen heen van zijn leden.

‘Doorgaan met ons best doen’

,,In de horeca is heel veel gebeurd de laatste tijd na de corona. De energiecrisis, de kosten gaan omhoog, Wij Chinese ondernemers zijn altijd hard aan het werk. We moeten gewoon doorgaan met ons werk en ons best doen. Zeker met onze partners kunnen we er samen een succes van maken”, aldus Hu, die vindt dat het geluid van de tophoreca beter tot zijn recht moet komen in de publieke opinie. 

Het vrolijke gezelschap werd tot ieders verrassing ook nog toegesproken door Bas Wilbers, de operationeel manager van landgoed Lauswolt. Dat deed deze Bas in het CHINEES! ,,Hij spreekt beter Chinees dan ik”, grapte Ho Kai Yen over Wilbers, die 12 jaar in het Noorden van China heeft gewoond. Zijn gezin komt binnenkort definitief naar Nederland, vertelde Bas aan tafel.

Oude bekenden

Het werd een weerzien van oude bekenden, zoals met het echtpaar Gé-Hu uit Goes, waar ze een prachtig restaurant (Nian Hao) hebben geopend nadat ze eerder furore maakte aan de Koemarkt. Maar ook Akuen en Mary Liu van Moy Fa uit Axel. Kelvin Tang behoort met Lucky City in Hoofddorp tot de jongere garde en er waren Chinese topkoks evenals James Wang van De Nieuwe Chinese Muur uit Rotterdam. ,,De Chinese koks zijn vaak veelzijdiger met hun technieken dan menig Michelin-kok”, lichtte Ho Kai Yen toe.

Terwijl Arjen Baakman zangeres Leonie Kuizenga op de vleugel begeleidde, de wijn rijkelijk vloeide keek de voorzitter van de Jeune Restaurateurs, de jonge chefkok en eigenaar van Villa La Ruche uit Voorburg Marko Karelse zijn ogen uit. In het Jaar van het Konijn is de vriendschapsband bij zijn collega’s van de Fine Eastern Restaurants hechter dan ooit.

Allermooiste vak

,,We hebben het allermooiste vak ter wereld. We zitten altijd in een positieve energie. De restaurantondernemers van onze club willen de leuke tijd van onze gasten nog leuker maken”, was de boodschap van erevoorzitter Ho Kai Yen.

Die laatste woorden maakten de lange rit door de donkere winternacht van Friesland naar Amsterdam draaglijk: niets is mooier dan een avond met culinaire vrienden.

Toost op het nieuwe Chinese Nieuwjaar
Marco Karelse (voorzitter Jeune Restaurateurs) en FER-voorzitter Michael Hu. In het midden: Xu Lin-Wu van Ni Hah Stadsparkpaviljoen in Groningen.
Bas Wilders van Landgoed Lauswolt
Bas Wilbers van landgoed Lauswolt spreekt vloeiend Chinees.
Michael Hu en Hemmy Wong.
Michael Hu en Hemmy Wong.
Echtpaar Gé-Hu uit Goes.
Echtpaar Gé-Hu uit Goes.
Menukaart in Lauswolt.

Tags

FINE EASTERN RESTAURANTSMICHAEL HU

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck