De leukste vaarroutes van Nederland

|Elfstedenroute|Biesbosch|stedentrip|tulpenroutes|Spakenburg
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Met zo veel meren, grachten, singels en poldersloten kun je in ons land met de boot alle kanten op. Ditjes & Datjes zet de leukste vaarroutes op een rij.


Elfstedenroute

 

Elfstedentocht zonder wintertenen

Het is al weer bijna twintig jaar geleden dat de Elfstedentocht geschaatst werd. Gelukkig hoef je niet te wachten op strenge vorst om die beroemde 200 kilometer af te leggen. Integendeel: hoe hoger het kwik, hoe beter! Want ook varend kun je de Elfstedenroute langs. Net als de schaatsers start je je tocht in Leeuwarden en eindig je op de Bonkefaert. Onderweg word je getrakteerd op prachtige natuur en mooie steden. En op poffertjes, pannenkoeken en wafels: op het plein van de monumentale haven van Harlingen staat de Harlinger Poffertjeskraam. Bezoek ook het Fries Scheepvaart Museum in Sneek, het Schaatsmuseum in Hindeloopen, het Planetarium in Franeker en het levendige centrum van Leeuwarden. Een kaart met de route en tips voor uitstapjes onderweg vind je op Friesemeren.nl.


Biesbosch
Ronald Tilleman

 

Trossen los in de Biesbosch

In mei leggen alle vogels een ei. En sinds dit jaar hoort de visarend daar ook bij! Het is voor het eerst dat hij in ons land broedt. En dat doet de roofvogel uiteraard niet op het eerste het beste plekje, maar in de prachtige Biesbosch. Alle reden dus om dit gebied met een bezoek te vereren. Je kunt het natuurgebied vanaf verschillende punten varend verkennen. Een leuk startpunt voor je tocht door de Biesbosch is het bezoekerscentrum in Werkendam. Hier vind je niet alleen informatie voor wandel-, fiets- en vaarroutes, maar ook het Biesbosch Museum. Elke dag vertrekken vanaf het bezoekerscentrum (fluister)rondvaartboten onder leiding van een gids of boswachter die je in vijf kwartier laat zien waarom de Biesbosch één van de meest waardevolle Nationale Parken van Nederland is. Kijk voor vaarschema’s, kosten en meer informatie op Biesboschmuseumeiland.nl.


stedentrip

 

Met de sloep op stedentrip

Niet alleen de natuur laat zich prachtig vanaf het water bewonderen, ook steden ontdek je van een heel nieuwe kant. Een echte aanrader in deze categorie is Leiden. Dein door de Leidse binnenstad over 28 kilometer aan grachten en singels, met highlights als de Botanische Tuin, de Sterrenwacht, het Rapenburg en de Meelfabriek. Lunchen of borrelen zonder écht voet aan wal te zetten, doe je op de terrasboot van Annie’s Verjaardag. Smaakt zo’n stedentrip naar meer? Ook Utrecht en Haarlem zijn steden die zich uitstekend lenen voor een vaartocht. Verken de Utrechtse grachtengordel (vaarkaart verkrijgbaar bij VVV Utrecht), vaar langs de oude werfkelders en de grachtenhuizen aan de Oudegracht, fotografeer de Domtoren vanaf het water en strijk neer op één van de vele terrassen aan het water voor een versnapering. Of ontdek historisch Haarlem en leg aan bij het Teylers Museum voor een cultureel tussendoortje (download de vaarkaart op Haarlemmarketing.nl).


tulpenroutes

 

Kleurrijke tulpenroutes

Nederland staat bekend om water, klompen, molens en… tulpen! In de Bollenstreek zijn verschillende tulpenroutes uitgezet, waarbij je vanaf het water de kleurenpracht van Neerlands trots kunt bewonderen. Eén van die routes loopt door de Kaag en Braassem. In een tocht van 2 uur vaar je dwars door de polder langs borden met allerlei weetjes en anekdotes over de streek. Vanaf de route kun je ook eenvoudig het Braassemermeer op. Je bedient dan zelf de historische Veense sluis, een unieke ervaring. Onderweg kom je langs gezellige terrassen, maar je kunt ook een goedgevulde picknickmand bestellen bij ’t Veen (T-veen.nl) of versgevangen paling uit eigen rokerij halen bij palingrokerij Van Veen aan de Braassem. Heb je zelf geen boot? Huur dan een fluisterboot (Bobonboard.nl) en hoor onderweg alleen het geklots van het water en het geruis van riet.


Spakenburg
Jolanda Koops-Walther

 

Van Spakenburg naar Volendam

Spakenburg en Volendam staan bol van de folklore en zijn alleen daarom al een bezoek meer dan waard. En hoe kun je dat beter doen dan zeilend? Een uitgebreide beschrijving van de route vind je op Anwb.nl/water/varen/vaarroutes. Sfeervol startpunt is de botterwerf in Spakenburg. Onderweg vaar je langs Forteiland Pampus, waar je kunt aanleggen voor een versnapering op het terras met uitzicht over het IJmeer en op Muiderslot. Het vervolg van de route brengt je langs de nieuwe haven van IJburg en de vuurtoren het Paard van Marken. Daarna is de finish al in zicht. Natuurlijk beloon je jezelf na deze 52 kilometer lange tocht met de lekkerste verse vis uit Volendam!


Tekst: Marieke van Seggelen

Tags

FRIESLANDHAARLEMLEIDENSTEDENTRIPUTRECHTVARENVOLENDAM

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck