Delicious Costa Rica

Door: DitjesDatjes
29-06-2016

Deze keer een droombestemming met wuivende palmbomen, witte stranden, een weelderige jungle en lieve mensen. Ditjes & Datjes ging op onderzoek uit in de provincies San José, Cartago en Puntaneras van Costa Rica.

 

 

Costa Rica wordt ook wel het Zwitserland van Midden-Amerika genoemd. Vergeleken met de omringende landen is alles er goed geregeld: er is weinig armoede, het land heeft geen leger, er wordt duurzaam gewerkt (Costa Rica wil in 2021 het eerste klimaatneutrale land zijn) en de natuur krijgt er alle ruimte. Niet voor niks is het tropische land favoriet bij veel vakantiegangers, ook de bekende. Zo trouwde Kelly Rowland er en kwam vriendin Beyoncé op bezoek, was Usain Bolt tot in de late uurtjes aan het feesten in hoofdstad San José en gooide ‘Thor’ Chris Hemsworth er de inhoud van een ice bucket over zich heen.

 

Delicious Costa Rica

 

Groen, groener, groenst

Het land kent plekken waar je binnen 600 meter evenveel microklimaten tegenkomt als waar je vanuit Nederland honderden kilometers voor moet reizen. De flora is dan ook heel divers: van palmbomen en bananenplanten tot koffie, exotisch fruit en bijzondere kapokbomen. De stam van deze laatste zit vol harde stekels om de bast te beschermen. De jaboticaba valt op doordat de stam helemaal bedekt is met witte bloemen en later in het jaar met grote bessen. De échte koning van de jungle is de ficus aurea. Deze krachtpatser gebruikt andere bomen als gastheer en parasiteert totdat deze is gestorven. Hierdoor krijgt de enorme boom zijn kenmerkende vorm met een hol binnenste: een leegte achtergelaten door zijn gastheer. In Costa Rica leeft 5 procent van de biodiversiteit van de wereld. Op het jonge land  staan 212 vulkanen, waardoor de grond heel vruchtbaar is. Her en der liggen enorme rotsblokken die zijn uitgespuwd langs de weg. Ongeveer 27 procent van het land is beschermd gebied, buiten alle waters (zee, meren, rivieren), de aangrenzende galerijbossen en eilanden. Het merendeel van het land is bedekt met groen. De ultieme omgeving voor survival, vond ook beroepsoverlever Bear Grylls, die er ooit de jungle trotseerde. Voor de gewone mens is dat misschien wat te gortig, maar een canopytour is een spannend alternatief, waarbij je door de boomtoppen zoeft langs een kabel, abseilt door watervallen en over gammele bruggetjes loopt. Aanrader is dit te doen in het regenwoud nabij het plaatsje Turrialba in de provincie Cartago. De bossen zijn er prachtig en de temperatuur aangenaam. En de gidsen die hier werken zijn professioneel. Een voorbeeld van een organisatie die dit soort tours aanbiedt is Explornatura.

 

Delicious Costa Rica

 

Wilde dieren spotten

Dierenliefhebbers kunnen terecht in een van de vele nationale parken, zoals Manuel Antonio. Dit park is relatief klein, overzichtelijk en goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Het wemelt er van de wilde dieren, zoals grote, felblauwe morpho peleides-vlinders, verschillende tropische kikkers, doodshoofdaapjes, wasberen, luiaards, witschouderkapucijnaapjes, brulapen, verschillende reptielen en allerlei vogels. Daarnaast is de flora er prachtig. Op de stranden hangen apen in de bomen te wachten tot ze toe kunnen slaan en de inhoud van tassen kunnen roven om te kijken of er iets eetbaars bij zit. Aangezien het verboden is eten mee te nemen, vangen ze vaak bot, hoewel voornamelijk Costa Ricanen hier toch gaan picknicken. En dus blijven de aapjes tussen spullen neuzen, vaak vergezeld door wasberen. Vogelaars kunnen hun heil ook zoeken in de nevelbossen nabij San Gerardo de Dota, waar de quetzal veelvuldig wordt gespot. Ook kolibries houden van het koudere klimaat dat hier heerst. De bergen landinwaarts hebben iets mystieks door de wolken die zich langzaam door de bomen bewegen. Het hotelaanbod is er uitgebreid en het uitzicht fenomenaal. Zowel in de dalen als vanaf de bergen zelf. Het koude klimaat vraagt wel om een paar dikke sokken en een trui. Van een heel andere orde zijn de bultrugwalvissen die voor de kust van Costa Rica zwemmen. De enorme dieren nesten in de Stille Oceaan voor de kust van de provincie Puntaneras, een van de zeven beste plekken om walvissen te spotten. Vanaf het strand vertrekken verschillende bootjes met toeristen en de kans is groot dat je ze ook daadwerkelijk ziet.

 

Delicious Costa Rica

 

Bruine bonen met kip

Puntaneras kent verschillende mooie stranden. Een aantal ligt in het nationale park Manuel Antonio en de leukste zijn te vinden bij de surfdorpjes die verspreid langs de kust liggen. Zoals Dominical, een van de bekendste surfspots van het land. Hier zijn dan ook genoeg hostels, winkeltjes en bars te vinden en gespierde surfers lopen er met hun board over de zanderige boulevard. Hermosa en Jacó zijn ook goede surfplekken waar je terecht kunt bij verschillende surf- en body boardscholen. Wie niet van surfen houdt, kan er lekker zwemmen, zonnebaden (let op de felle zon!), wat eten of wandelen. De kans op het zien van tropische dieren, bijvoorbeeld een toekan of de bontgekleurde geelvleugelara, is groot. De kans op het zien van celebrities overigens ook. Matt Damon hangt graag rond op de Costa Ricaanse stranden, evenals Gisele Bündchen die er een vakantiehuis heeft. Na een ochtend surfen, body boarden of luieren is het tijd voor de lunch. En die bestaat hier, net als het ontbijt en het avondeten, voornamelijk uit rijst, kip, bruine bonen en salade. Mensen met een wat gevarieerder dieet, kunnen bij de soda’s (lokale restaurantjes) ook terecht voor bijvoorbeeld quesadilla’s, tortilla’s, verse vis of ceviche (vis gegaard in limoen- en citroensap). Dit laatste is overigens overal verkrijgbaar, ook op het strand, langs de weg of bij Mercado Central in San José. Deze overdekte markt zit vol eettentjes, de beste koffiebarretjes, winkeltjes met vreemde snuisterijen en groente- en fruitstalletjes. Redenen genoeg om dit mooie land op je bucketlist te zetten.

Kijk voor meer informatie over Costa Rica op Visitcostarica.com.

 

Delicious Costa Rica


Tekst: Katja Brokke

Meer DenD