‘Dit vindt Nederland’ is saai, zonder gezag en het duurt veel te lang

Dit vindt Nederland saai|Dit vindt Nederland niets
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Goed Bekeken heeft een dagje gewacht met een oordeel over de nieuwe opinieshow Dit vindt Nederland van SBS. Een uur lang kijken naar Natacha Harlequin en de vier passanten aan de praattafel van DVNL is op zich al een opgave. En dat nog eens 5 dagen achter elkaar op een tijdstip dat er ook gekookt moet worden.

Aan de opzet van het programma is maar liefst een jaar lang gewerkt en met slechts 102.000 kijkers is het resultaat dan een regelrecht drama.

Wat er vooral aan ontbreekt is journalistiek. Het begint al bij presentatrice én advocaat Harlequin. Die geeft in een ‘promo’ ruiterlijk toe dat ze tot voor enkele weken het verschil niet wist tussen een eind- en een hoofdredacteur.

LEES OOK GOED BEKEKEN: Geluk is nog heel gewoon bij The Voice Senior.

Panel

Dan de vier panelleden: presentatrice Olcay Gulsen, psychiater Bram Bakker, prijswinnaar voor de meest irritante reclame Tom Coronel en actrice Carly Wijs. Stuk voor stuk ontberen ze een journalistieke achtergrond. Ze stralen geen gezag uit. Autoriteit, zoals we gewend zijn in soortgelijke programma’s in onder meer de Verenigde Staten, is noodzakelijk. Bij de grote tv-stations in de VS zitten zogeheten ‘pundits’ aan tafel. Dat zijn mensen uit de journalistiek, topadviseurs en tv-anchors met wel die bagage.

Medaille

De andere kant van de medaille is dat er door de SBS-crew, overambitieus, veel werk wordt gemaakt van het Gesprek van de Dag. Ook de vormgeving en het licht is best mooi. Maar geen woord over de corona-persco van Rutte die tegelijkertijd live op NPO1 werd uitgezonden of de groeiende onrust over de bruiloft van Grapperhaus.

Adviezen

Dit vindt Goed Bekeken: vervang alle panelleden, die al zijn afgekloven bij RTL Boulevard of elders, door mensen met journalistieke autoriteit en nog belangrijker halveer het huidige uur van Dit vindt Nederland. Behandel drie onderwerpen in 30 minuten en je hebt een supersnelle show op een tijdstip waar concurrenten RTL Boulevard en 1Vandaag misschien wel van gaan sidderen.

Journalistiek is een vak.

Tags

BRAM BAKKERDIT VINDT NEDERLANDNATACHA HARLEQUINSBS6TOM CORONEL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie