Dochter Grace Kelly nog steeds getraumatiseerd

1803

Precies 35 jaar geleden, op 13 september 1982, overleed prinses Gracia van Monaco nadat ze met haar auto in het ravijn belandde. Haar dood was een wereldwijde schok en vooral een traumatische gebeurtenis voor haar destijds 17-jarige dochter, die ook in de auto zat. Nu blijkt dat prinses Stéphanie op haar 52e nog elke dag met dit trauma worstelt.

Beroerte

Het was een bizar, eenzijdig ongeluk. De auto van prinses en actrice Grace Kelly, raakte in een haarspeldbocht van de weg. Zij en haar zeventienjarige dochter Stéphanie, die ook in de auto zat, vielen twaalf meter een ravijn in. Gracia overleefde het ongeluk niet. Haar dochter wel. Hoe de auto precies van de weg raakte is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Complottheorieën deden de ronde: zo zou de casinomaffia geknoeid hebben met de motor. Boze tongen beweerden dat Stéphanie achter het stuur zou hebben gezeten. De meest geloofwaardige reden is echter dat Gracia getroffen zou zijn door een beroerte.

Trauma

De hele gebeurtenis was voor Stéphanie traumatisch. Hoewel ze ondertussen 52 jaar oud is, achtervolgt de nacht van de crash haar nog steeds. Stéphanie had destijds een Spaanse vriend. Omdat ze aan haar moeder wilde bewijzen dat hij voor haar de ware was, gingen ze samen naar het vakantieverblijf van de familie. Door Stéphanie stapte Grace Kelly dus in de auto.

Hersenletsel

Ook voor prins Albert, de zoon van Gracia, was het een traumatische ervaring, zo vertelt hij in een Amerikaanse talkshow: “Als je zo’n bericht krijgt, hoop je dat het niet zo erg is als het lijkt. Met die gedachte zit je in de auto.’’
Eenmaal in het ziekenhuis kregen ze het nieuws dat prinses Gracia aan hersenletsel was overleden. Albert vond het vooral verschrikkelijk voor zijn zusje. “Het heeft heel lang geduurd voor ze dit te boven kwam. Het was en is erg pijnlijk. Het heeft jaren geduurd voordat zij het ongeluk en de dood van mama een plaatsje heeft kunnen geven. Ze heeft het allemaal meegemaakt, maar ze kon niets doen.’’

Handrem

Openlijk over alles vertellen heeft de familie bijna nooit gedaan. Pas in 2002 sprak Stéphanie voor het eerst openlijk over het ongeluk. Ook zij heeft geen idee waarom auto van de weg raakte: “Ik heb nog aan de handrem getrokken, maar er was geen houden aan.’’ Nog een bizar feitje: een medium heeft ooit voorspeld dat Gracia zou omkomen door een auto-ongeluk.