Doe eens actief!

Doe eens actief!|Doe eens actief!|Doe eens actief!|Doe eens actief!|Doe eens actief!|Doe eens actief!
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Steeds meer Nederlanders verruilen strand & zee voor ongerepte natuurgebieden waar ze samen nieuwe actieve avonturen beleven. En er valt veel voor te zeggen want een actieve natuurvakantie verbroedert, en je keert met een tas vol verhalen terug. Mouwen opstropen en in beweging, dus!


 

Natuurlijk is een strandvakantie in Spanje of Griekenland helemaal fantastisch. Maar steeds meer Nederlanders gaan met het hele gezin op avontuur in den vreemde. Het is dan ook dé trend in zomervakanties anno nu: de actieve gezinsreis. Nu de wereld een ‘global village’ is geworden en we voor weinig overal heen kunnen vliegen, krijgen steeds meer mensen behoefte om door toeristen platgelopen bestemmingen te verruilen voor unieke natuurgebieden waar meer te doen is dan zandhappen en zonnen alleen. Toeristen willen liever intense ervaringen waarbij ze samen activiteiten kunnen ondernemen, nieuwe werelden kunnen ontdekken en samen grenzen kunnen verleggen. Ditjes & Datjes lichtte er een paar uit.

 

Doe eens actief!
Corbis

 

Klimmen in de Pyreneeën

Oké, hele kleintjes moet je niet meenemen. Of oudjes die slecht ter been zijn. Maar een ervaren bergbeklimmer hoef je voor een trip naar de Spaanse Pyreneeën geenszins te zijn. Wat te denken van het Nationaal Park Ordesa en Monte Perdido, door Unesco erkende Werelderfgoeden net voorbij de Frans-Spaanse grens in de provincie Aragon. Samen vormen deze gebieden het grootste kalksteengebergte ter wereld met bergtoppen tot wel 3300 meter hoog en akelig diepe kloven van meer dan 1000 meter naar beneden. Er bevinden zich meerdere campings en parken aan de voet van het massief die een perfecte, ontspannen uitvalsbasis vormen voor actieve tochten. De kenner zal beamen dat deze streek het walhalla is voor canyoning, bergbeklimmen en ander puur avontuur. Vanzelfsprekend bieden de parken alles om relaxed te ontspannen en er met elkaar van te genieten hoe de zon ’s avonds achter de Peña Montañesa zakt. Maar na een dag rust gaat het beslist weer kriebelen. Een aanrader is de Añisclo-kloof, nabij de Rio Bellos. Daar vind je natuurlijke baden met kraakhelder water die een zwembad overbodig maken. Hoewel sommige wanden van de rotsen soms wel 1500 meter hoog zijn, zijn er mogelijkheden om de bergen te beklimmen in alle moeilijkheidsgraden. In elk geval goed voor onvergetelijke herinneringen.

 

Doe eens actief!
Corbis

 

Trekken door Scandinavië

Een adembenemend landschap, de hele dag in de buitenlucht, de benen laten werken om ’s avonds tot rust te komen in steeds weer een andere, idyllische hut. Eén van de mooiste wandeltochten voert je van berghut naar berghut in de woeste landschappen van Zweeds Lapland, grenzend aan Noorwegen. Het mooiste gebied is rondom het Sylarna-massief, waar je elke dag wordt getrakteerd op andere vergezichten, meren en valleien, en zelfs een bergbeklimming mogelijk is. Rendieren spotten, ’s avonds genieten in de sauna en daarna een heerlijk diner met wijn en verhalen. Om voldaan te gaan slapen in de hut, die meestal alle comfort biedt. Wandelen in dit gebied geeft je de kans ver weg van auto’s en rumoer te zijn en afgelegen gebieden te ontdekken die een mens anders niet ziet. Pure wildernis, maar afgemaakt met fijne nachten.

 

Doe eens actief!
Corbis

 

Kinderavontuur in de Ardennen

Op een uurtje van Maastricht beland je in een heel andere wereld: eentje vol bergen, kloven, wilde bossen en kronkelende wegen. De Ardennen zijn écht het buitenland, en toch heel dichtbij. Hier vind je ook volop mogelijkheden om met iets jongere kinderen een actieve doe-vakantie te vieren. Er zijn ongelooflijk veel vakantieparken en campings, maar wij tippen een verblijf nabij de rivier de Ourthe als perfecte uitvalsbasis voor actie en rust. Daar kun je kanoën en vlotvaren, terwijl de bossen eromheen uitnodigen om een uurtje of middag op de mountainbike de natuurpracht in te ademen. Vanuit de camping hoort u’s avonds de rivier kabbelen. De Ardennen bieden zoveel mogelijkheden voor activiteiten, zodat je tijd te kort komt om ze allemaal af te werken. Klimmen en abseilen, boogschieten, vlotbouwen en –varen, kinderbivak, grotten verkennen, een spannende GPS-tocht: het kan er allemaal. Op internet vind je talrijke mogelijkheden. Groot voordeel van deze bestemming is dat je er in een mum van tijd met eigen auto bent, en dus ook veel extra spullen mee kunt nemen.

 

Doe eens actief!
Corbis

 

Ezeltjetrek in Frankrijk

Iets leukers voor je kinderen kun je bijna niet verzinnen: door de bossen, over weiden, bergen en ongebaande paden wandelen met een ezel! Kortom: ezeltjetrek. De vierpoters zijn ongelooflijk mensvriendelijk en natuurlijk reuzegrappig. Is het kind tijdens de trektocht moe geworden? Dan gaat het rustig op de ezel zitten en wordt het vervoerd zonder dat de beentjes moe worden. Ouders genieten van het prachtige landschap en een heerlijke wandeltocht. De ezeltochten zijn mogelijk door Frankrijk en België, maar ook door ons eigen land. Er is keuze uit een vast arrangement of een zelf samengesteld programma. Overnachtingen vinden plaats in gîtes of chambres d’hôtes of er wordt (wild) gekampeerd. Meer info: [email protected].

 

Doe eens actief!
Corbis

 

Tips van persoonlijk reisassistent Daniëlle
  1. Een actieve vakantie in Scandinavië? Dan raden wij kajakken in Noorwegen aan. Per kano maak je op een bijzondere manier kennis met het landschap van de Lofoten, eilanden in het noorden van Noorwegen. Deze activiteit kan het hele jaar door met of zonder gids gedaan worden.
  2. Frankrijk is de geschikte locatie voor een fietsvakantie. Volg hier de routes langs cultureel erfgoed, de lavendelvelden in de Provence of de azuurblauwe zee rond Corsica. Nóg  uitdagender wordt het op een mountainbike. Dan kijk je werkelijk op tegen de glooiende heuvels.
  3. Voor een écht unieke actieve vakantie maken is Jordanië de juiste bestemming. Tijdens deze actieve reis ga je te voet of per kameel langs de natuurgebieden van het land en het historische Petra en Agaba. Bovendien overnacht je in een tent in de woestijn!

Kijk voor meer informatie over avontuurlijke reizen op D-reizen.nl, of ga langs bij een winkel van D-reizen in de buurt.


Tekst: Fred IJzerman

Tags

ACTIEFARDENNENDROOMREISEZELFRANKRIJKKLIMMENPYRENEEËNREIZENSCANDINAVIËVAKANTIE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie