‘Duitse voetballers slikken pijnstillers als smarties’

Duits voetbal
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Tanja Brouwer

In een onthullende documentaire van de omroep ARD komt het extreme medicijngebruik van Duitse voetballers aan het licht. Zowel amateur- als profvoetballers slikken grote hoeveelheden pijnstillers.

Toch prestatie bevorderend

Het zou gaan om verschillende soorten pijnstillers die niet op de lijst met verboden middelen staan van het mondiale antidopingbureau WADA. ,,Wat ik in de afgelopen veertien jaar heb gezien, is dat ibuprofen wordt gegeten alsof het smarties zijn”, zegt Neven Subotic van Bundesligaclub 1. FC Union Berlin in de documentaire.

Hoewel ibuprofen dus niet op de ‘verboden lijst’ staat, kunnen de pillen volgens Hans Geyer, een biochemicus van het dopinglab in Keulen, wel degelijk een effect hebben op de sportprestaties. ,,Pijnstillers kunnen de sportprestaties verbeteren en vormen een bedreiging voor de gezondheid. En naar mijn mening druist het ook in tegen de ethiek van de sport als je niet zonder pijnstillers kunt.”

Druk op spelers en clubs

De oorzaak van het vele medicijngebruik zou onder meer liggen bij de enorme druk op voetballers om te presteren.

Toni Graf-Baumann, lid van de anti-dopingcommissie van de Duitse voetbalbond zegt daarover: ,,Geld, sponsors, buitensporige salarissen en de media spelen voor voetbalclubs een veel grote rol dan medische redenen.”

Onder meer de voetballers Jonas Hummels en Dani Schahin hebben toegegeven veel pijnstillers te hebben geslikt.

Tags

DOCUMENTAIREDRUGSSPORT

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck