Een nieuwe wasmachine

Door: DitjesDatjes
02-08-2016

In vrijwel ieder huishouden staat een wasmachine. Het is het belangrijkste huishoudelijke voorwerp. Maar hoe kun je er het beste mee omgaan?

Vrouwen zien er vaak als een berg tegenop om na een lange vakantie thuis de koffers vol vuile was uit te pakken. Zeker als de wasmachine niet meer zo goed functioneert. Zo’n machine gaat gemiddeld 3500 wasjes mee. De slechtste zijn al na 1200 beurten versleten, de beste lopen na 5.000 wasjes nog als een zonnetje. Je hebt wasmachines voor €300 euro en minder, maar er zijn er ook die meer dan €1500 kosten.

Automatisch

Waarom zou je vijf keer zoveel betalen als het vrijwel uitgesloten is dat je er ook vijf keer zo lang mee doet? De dure machines kunnen zoveel dat je bijna nergens meer op hoeft te letten. Zij doseren automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel en checken de belading, mate van vervuiling en de textielsoort. Als je dat prettig vindt en er geld voor over hebt, is de keuze snel gemaakt. Deze systemen kunnen wel 30% aan wasmiddel per jaar besparen. Ze zijn ook energiezuinig, maar de ‘winst’ wordt sterk overdreven. Een gemiddelde wasmachine gebruikt slechts 4% van het totale elektriciteitsverbruik van een huishouden en het water kost slechts €14 per jaar.

Overweeg je een nieuwe wasmachine aan te schaffen, kies dan een met energielabel A+++. Daarin zijn ook weer gradaties zoals A+++10/20/30 en zelfs 50%. Milieuverenigingen adviseren altijd op 30 graden te wassen. Soms zelfs lager, maar dat raad ik niet aan. Een wasje op 30 graden kost 7 cent aan energie per wasbeurt en op 60 graden 18 eurocent.

Toch moet je minstens een keer per maand op 60 of 90 graden wassen. Zo voorkom je dat er vetresten in de wasmachine achterblijven waardoor de machine vervelend kan ruiken. Koop een wasmachine tussen €600 en €800 euro en je hebt een puik apparaat dat bij juist gebruik minstens tien jaar meekan.

Centrifugeren

WasmachineLet er bij aanschaf van een wasmachine op dat deze krachtig centrifugeert (minstens 1400 toeren) en een speciaal programma heeft voor poreuze stoffen. Het meeste geld bespaar je met een volle trommel. Veel mensen wassen op een kort programma en denken dat dit veel euro’s oplevert, maar in werkelijkheid kost het juist meer geld. Een verkort programma wast vaak warmer om de was schoon te krijgen en de machine maakt meer bewegingen en verbruikt daardoor meer energie.

Wasmachinereiniger

Het is verstandig een paar keer per jaar de machine te spoelen met een wasmachinereiniger. Groenland is een bekend merk en ook te koop bij Dirk. Dat voorkomt (of daardoor verdwijnen) nare geurtjes en eventuele storingen.
ColourCatch

Kleurendoekje

Met het gebruik van een kleurendoekje is de kans op het doorlopen van kleuren in de machine nihil. Vale spijkerbroeken kun je in de machine wassen met speciale textielverf. Dylon is een bekend merk. Ze zien er daarna weer als nieuw uit en de verf is niet schadelijk voor het apparaat. Maak wel de trommel en de rubberen rand na de verfbeurt goed schoon en lees de gebruiksaanwijzing.

Vloeibaar of vast

WasmiddelHet is een eindeloze discussie: wat is beter: vloeibaar wasmiddel of waspoeder? Vloeibaar wasmiddel in een wasbol gaat de ‘strijd’ winnen. Het is ook makkelijk want dan hoef je het waspoederbakje nooit meer te gebruiken. Waspoeder geeft alleen een beter resultaat als je echt vuile was hebt en op 60 of 90 graden Celsius wast.
Meer Emile op de huishoudbode.nl

Emile Bode schreef 15 jaar lang voor de Telegraaf de populaire rubriek Huishoudtips. Nu schrijft hij voor Ditjes & Datjes!

Meer DenD