Emile vraagt zich af: hoe gastvrij zijn we eigenlijk?

Emile Bode
Door: DitjesDatjes
19-08-2017

,,Het onderzoek kreeg deze maand nauwelijks aandacht, terwijl ik er toch best van schrok: slechts 5% van de Nederlanders ontvangt minstens één keer per week gasten thuis. Een kleine 12% ziet minimaal een keer per maand een gast langskomen en 83% ontvangt nog minder bezoek. Daarvan krijgt maar liefst 19% nooit visite. Ik dacht: dat kan niet waar zijn, maar het bleek een serieus onderzoek van marktbureau GfK onder 22.000 mensen over 17 landen verspreid ouder dan 15 jaar en. Even voor de volledigheid: een gast is iemand die komt eten, een kop koffie komt drinken, samen met jou naar de televisie kijkt of gewoon even een praatje maakt.”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Anderhalve fles wijn leegdrinken

,,Wij zijn kennelijk een buitengewoon ongastvrij volkje. Of we hebben geen behoefte aan visite, omdat wij als tweeverdieners druk, druk, druk zijn. Aan de andere kant is de eenzaamheid, vooral onder ouderen, enorm. Ik ‘vrees’ dat de Bodetjes een uitzondering zijn. Wij hebben gemiddeld drie keer per week mee-eters.

Die mee-eters zitten niet als zwarte puntjes op onze kin, maar aan onze tafel.

Meestal is dat de jongste dochter met haar vriend, maar ook met grote regelmaat vrienden, familie en oud-collega’s. Mijn overbuurman en dorpshovenier Jan-Willem drinkt minstens een keer per week koffie bij ons. Afgelopen woensdagavond dronken hij, buurman Geert en ik nog anderhalve fles wijn leeg in onze achtertuin. Ik kwam beide heren op de dijk tegen en wilde bespreken wat we met de verdorde buxussen in onze tuinen moeten doen.

Ik denk dat nichtje Jolanda zo’n drie keer per week ’s avonds aanwaait voor een kopje koffie. Samen met haar man heeft ze een fruitbedrijf en ’s avonds wandelt ze met haar hond via de boomgaard naar ons huis.”

De minste aanloop

,,Er gaat eigenlijk geen dag voorbij of er staat iemand bij ons op de stoep. Komt dit omdat wij gastvrij zijn? Zou zo maar kunnen: mijn ouders en schoonouders waren zeer gastvrij. Wellicht zit het in de genen. Bovendien heb ik een ‘barretje’ (barretje Bode) aan huis wat de feestvreugde ook snel kan verhoogt.

Het zal u niet verbazen dat de warmbloedige latino’s het vaakst gastheer of –vrouw zijn.  Op de eerste plaats staan de Mexicanen (42% ontvangt minstens 1 keer per week gasten). Zuid-Koreanen en Japanners krijgen van iedereen de minste aanloop.”

Emile Bode

Meer DenD