Emile Bode: insecten lopen tegen de lamp 

Door: DitjesDatjes
26-06-2018

De zomer is volop in gang en u wordt binnen en buiten getreiterd door muggen en vliegen en ander ongedierte. Wij hebben binnenshuis niet veel last, omdat wij meer dan twintig jaar geleden overal horren hebben geplaatst. Een flinke investering maar zeker de moeite waard als u het geld ervoor over heeft. 

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Vliegen

Een jaar of dertien geleden maakte mijn vrouw ook een kralengordijn om vliegen buitenshuis te houden. Met mooi weer staat de voordeur namelijk altijd open. Ik vind het gordijn uiterst onhandig. Vooral als je met twee biertjes naar buiten loopt, maar we hebben ook een bijna vliegloos huis. 

 De afgelopen jaren heb ik talloze voorwerpen getest zoals ongediertevangers en speciale sprays, maar die hielpen geen bal. Ook heb ik geëxperimenteerd met allerlei platen die ongedierte zouden weren. Niet doen, je hebt een complete Hortus Botanicus nodig en dan werkt het nog niet.   

 Een vliegenzak helpt wel. De zakken bevatten een lokstof die je vermengt met water en daar komen vliegen op af en verdrinken. De zak kun je aan een boom hangen. Het is misschien geen prettig gezicht maar de zak doet ook zijn werk als u deze 5 tot 10 meter van uw terras aan een boom hangt. Een beetje zak kost 15 euro en daar kunnen wel 40.000 vliegen in. Kortom, een massa-executie in uw tuin.   

 Er is eigenlijk maar een apparaat dat binnen en buiten afdoende werkt en dat is een insectenlamp, ook wel vliegenlamp of muggenlamp genoemd. Een goed werkzame kost circa 40 euro of meer. Vliegen en andere insecten worden aangetrokken door het uv-licht en de eventueel zuigende werking van de ventilator en door de hoge roosterspanning geëlektrocuteerd. Volgens de fabrikant gaat dat pijnloos, maar insecten kunnen dat niet bevestigen. Een klein nadeel is wel dat je telkens een geknetter hoort als er weer een insect tegen de lamp loopt. Lijkt me niks voor stemmers op de partij voor de Dieren. 

In huis hebben mijn vrouw en ik een groot succes geboekt. Er kwam een heel regiment mieren via een minuscule opening op de vensterbank in de keuken terecht. Die lokdoosjes helpen geen bal. Ik maakte het gaatje dicht met transparante en snelwerkende lijm en mijn vrouw strooide kaneel. Geen mier meer te zien, die wandelen nu buiten.  

 


  Winkel van de maand 

  Spelletjesparadijs 

 U bent op zoek naar een spel dat je vroeger zo graag speelde, maar je kunt het nergens  meer vinden. In dat geval raad ik u aan om contact op te nemen met spellenwinkel Subcultures in hartje Utrecht. Als ze het daar niet hebben, dan vinden ze het wel voor u. 

 In de winkel vindt u duizenden bord- en kaartspelen. Uit lang vervlogen tijden en vooral ook van deze tijd. Dan spreken we over role-playing games en wargames.   

De winkel is om meerdere redenen bijzonder. Zo is er een escaperoom waar twee tot acht mensen zich kunnen laten opsluiten en de toegangscode tot de uitgang moeten vinden.  

In de werfkelder onder de winkel vind je de avonturenafdeling Lost & Found. Daar kun je allerlei avontuurlijke voorwerpen kopen zoals zwaarden. Om mee te spelen, wel te verstaan.  

Heel bijzonder is het feit dat de winkel real life games organiseert.  De volgende is op 30 september en luistert naar de naam Gruga. Dan kun je zelf in een levensecht spel meespelen met oeroude bossen, mysterieuze volkeren en fantastische wezens. Wel eerst aanmelden op de website.    

Om in de woorden van de jonge eigenaren te blijven: deze winkel is awesome, maar je mag ook geweldig zeggen.   

Subcultures 

Oudegracht 183 Utrecht 

O30-7371007 

www.subcultures.nl  

 


 

Tips van de maand 

Afwaswondermiddel 

 

Maria Versteeg brandt weleens haar vingers aan een hete plaat of aan de barbecue. Als dat gebeurt, smeert ze de pijnlijke plek in met een beetje afwasmiddel. ,,Je voelt meteen de pijn wegtrekken en je krijgt ook geen blaar en een dag later is er alleen nog een rood plekje,” schrijft ze.  


Zout  

ten Hove uit Houtenlost een kilo zout op in kokendheet water. Dit goedje gooit ze over het onkruid tussen de tegels en bezemt het daarna nog even in. De volgende dag is het onkruid geel en dan kun je het makkelijker verwijderen. 

 


Lekker onkruid 

Carina Prijdekker zal dat nooit doen. Het onkruid in haar tuin krijgt een tweede bestemming. Van de brandnetels maakte ze thee, soep of een stamppot. Zevenblad verandert ze met hulp van de blender in pesto. Ze schrijft: ,,Het onkruid in de tuin is lekker en gezond.”  


Stofdoek speciaal   

 Caroline Wulp verwijdert vlekken in het tapijt of op de bank door er baking soda op te doen en een nachtje te laten intrekken. 

 Mevrouw H.J. van den Bos-Rijkers heeft een heel bijzondere manier om ramen te lappen.  Zij neemt een droge stofdoek. Die dompelt ze in een badje van pure shampoo. Daarna de stofdoek uitknijpen en laten opdrogen. Als de stofdoek droog is, kun je er spiegels, glazen tafels, en raampjes geweldig mee poetsen.  

 


 Helpt ’t op helpt ’t niet 

 Kattenplaag in de tuin  

 Een lezeres mailde mij hoe zij een vlek in een donkere tafel camoufleerde. Je moet azijn met water mengen en daar een eetlepel koffiedik aan toevoegen. Dan roeren. Vervolgens met een wattenstaafje op de vlek aanbrengen en laten intrekken.  Naboenen met een pluisvrije doek. Ik heb deze tip weleens geprobeerd maar bij mij zonder afdoende resultaat. 

 Ik krijg ook met enige regelmaat tips om katten uit de tuin te weren. A. Walhout kocht een tijdje geleden de plant Coleus Canina of wel kattenschrik. Het plantje koste maar een euroknaak bij GroenRijk. Het staat nu al weken in haar voortuin en ze geniet weer van een kattenpoepvrije tuin. 

Mij lijkt het onwaarschijnlijk dat één plantje hiervoor kan zorgen. Ik heb al zoveel tips ontvangen van planten die katten zouden afschrikken. Zoals ooievaarsbek en citroenverbena. Je zou peper in de tuin kunnen strooien en katten hebben een hekel aan zijn en de geur van knoflook, enzovoorts.  Mijn ervaring is dat katten zich zelden laten afschrikken. Overigens gebruik ik koffiedik van onze espressomachine voor iets heel anders. Als het bakje vol is, strooi ik de drab als mest bij een van mijn hibiscussen in de voortuin. Bijkomend voordeel: katten staan niet graag met hun pootjes in deze drab, maar of ik ze echt wegjaag…  

 


Win een bon! 

Heeft u een geweldige tip of een leuk verhaal? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl  

Meer DenD