Emile over zijn geflopte tv-carrière

Emile Bode
Door: DitjesDatjes
02-09-2017

Vindt u dit een rare foto? Mijn vrouw en kinderen denken daar anders over. Zij zijn zoveel gekke foto’s van mij gewend dat ze nergens meer van opkijken. De foto is een jaar of vijf geleden in Volendam gemaakt en, voor zover ik weet, nooit eerder gepubliceerd. Ik kwam hem toevallig tegen tijdens het opschonen van mijn computer.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Ik hees me indertijd in Volendams kostuum toen we een proefuitzending (pilot) maakten voor een huishoudprogramma dat ik op de televisie zou presenteren. Samen met de mensen van productiebedrijf Telegraaf Video Media ging ik een paar dagen op pad. Ik reed in een Daf 31 uit begin jaren zestig (met het pientere pookje). De Daf moest aantonen dat het een super Hollands programma was. Niet moeilijk met een boerenkinkel als ik in de hoofdrol.

Ik had een hard hoofd in deze opnames, want hoe verover je de ziel van de kijker? Door je te gedragen als een mannelijke versie van Klazien uit Zalk? Bovendien heb ik weinig geduld en televisieopnames zijn tijdrovend. Ziet u, ik lijd aan senioren-ADHD (‘Niets aan doen,’ zei mijn huisarts. ‘Ik zou dat wel willen hebben’).

De opnames begonnen in hartje Jordaan waar eigenaar Herman Stafleu van drogisterij Hermanusje uitlegde hoe hij stijfsel maakt. Een tip voor jongeren: stijf je jeans, dan blijft-ie rechtop staan. De spijkerbroek wel te verstaan.

Gehandicapte slak

Daarna reden we met de traagheid van een gehandicapte slak met de Daf naar Volendam alwaar in het plaatselijke museum het belang van stijfsel voor de klederdracht werd uitgelegd. Met twee vrijwilligers van het museum toog ik in klederdracht naar de dijk voor verdere opnames.
Natuurlijk werd ik meteen herkend en wel door een uitbater van een plaatselijke kroeg. Ziet u, ik heb in mijn leven een fortuin in cafés, hotels en restaurants opgemaakt.
De uitbater riep keihard: “Hé Emile, wat een sexy pakkie heb je aan. Biertje?”

Ik heb nooit meer iets van de proefopnames gehoord. Ik hou dan ook op geen enkele wijze rekening met een comeback als televisiepersoonlijkheid. Zelfs niet bij Max of de partij 50PLUS. Ik zal mijn laatste adem uitblazen met een pen in de hand.

Meer DenD