Emile heeft het liefst oude theedoeken

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Lola van Leeuwen

De vraag komt regelmatig voorbij. Lezers hebben theedoeken, handdoeken of keukendoeken gekocht en ze blijven stug en drogen slecht en absorberen te weinig water.  Ook na een paar keer wassen.  

Er zijn bepaalde (goedkope) doeken die nooit lekker drogen. Als theedoekenwetenschapper weet ik dat dit de schuld is van het weefproces, het twijnen van draadjes en het gebruik van ringspin garen met een lage twist. 

In eenvoudig Nederlands komt het erop neer dat goedkoop garen wordt gebruikt. Daar komt bij dat aan nieuwe doeken vaak stoffen worden toegevoegd om stevigheid aan het weefsel te geven. Dat is aantrekkelijk voor de verkoop maar dat weefsel wordt ook extra waterafstotend.  

Ooit vertelde een verkoper mij dat je het beste lichtgekleurde thee- en handdoeken moet kopen. Het garen van donkere doeken zou met verf zijn ingespoten maar dat houdt ook het water tegen. Jonge mensen vinden zwarte thee- en handdoeken trendy.  

Nederland heeft nog steeds een heleboel theedoekenmerken. Wij hebben theedoeken van DDDDD. Dit bedrijf zit in Enschede. De D’s staan voor De Doek Die Direct Droogt. We hebben ze ook van Hema en nooit last. Ik hoor ook goede geluiden over merken zoals Jorzolino, Walra, Witte Lietaer, Vossen en Van Dijck.  

Overigens zijn oude (hydrofiele) luiers heel geschikt als theedoek.  

Theedoeken op 60 graden wassen en niet strijken. Je strijkt dan als het ware de garen dicht. Ook geen wasverzachter gebruiken.  

Eens in de twee maanden op 90 graden om alle bacteriën te doden. 

Mijn vrouw doet alleen handdoeken in de droger, de rest hangt ze buiten op.  

Heel wat mensen doen nieuwe en slecht absorberende hand- en theedoeken een paar nachten in koud water met schoonmaakazijn. Af en toe verversen. Daarna op 60 graden wassen. Je kunt ook een scheut azijn direct in het bakje van de wasmachine doen en dat herhalen.  

Er gaat niets boven oude en sterk verkleurde hand- en theedoeken waar de stevigheid van het garen verdwenen is en die heel dun zijn geworden. Als er gaten inkomen gebruik ik ze nog in de schuur.  

Jaren geleden was een verpleegkundige bij een man die stierf. Zijn vrouw zei: ,,Ach zuster, hij was erg ziek en erg oud, maar weet u: oude theedoeken kan ik ook zo moeilijk missen. Die drogen het best.” 

Emile Bode

Tags

EMILE BODEHUISHOUDBODE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie