Emile is weemoedig

Emile Bode
Door: DitjesDatjes
10-03-2018

Mijn vrouw en ik zitten in de opruiming. We hebben een groot huis dus ook heel veel spullen. Achter een schot in de logeerkamer van kleinzoon Olivier kwamen we stapels foto’s en andere bescheiden tegen van de ouders van mijn vrouw die al lang geleden overleden zijn.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Winkel van Sinkel

Mijn schoonvader Thom Schimmel was erg ondernemend. Zijn vrouw en hij hadden een winkel van Sinkel in Eck en Wiel in de Betuwe. Vanaf 1957 kon je als klant punten sparen bij aankopen.  Met een bepaald aantal punten kon je gratis met de autobus een dagje op stap, zeg maar een schoolreisje voor ouderen. Je kon ook naar de cabaretavond die Thom tot in de jaren zeventig organiseerde, laatstelijk in schouwburg De Agnietenhof in Tiel.

Alle sterren van later traden op en mijn schoonvader staat triomfantelijk op de foto met Tante Leen, de Zangeres zonder Naam, Willeke Alberti (in 1960), het Cocktail Trio, Ria Valk, De Selvera’s en André van  Duin (in 1966). Vrijwel al deze entertainers moest hij voor een deel zwart betalen anders kwamen ze niet. Het zogeheten schnabbelcircuit. Al deze avonden kwamen in de regionale Tielse Courant.

In 1964 opende de burgemeester de verbouwde winkel. Drie jaar later haalde de vader van mijn schoonvader de krant. Jan Schimmel (68) stopte na 47 jaar met het venten van manufacturen met paard en wagen. Hij begon in de jaren twintig te venten met de hondenkar. Alleen heel oude mensen weten dit nog.

Campingwinkel

In het begin van de jaren zeventig kwam ik in de familie. Mijn latere vrouw was immers een verschrikkelijk lekker ding. Ze hadden een dienstmeisje voor alle werkdagen van de week. Dat leek mij een hele rijkdom maar dat viel wel mee.

Mijn schoonouders begonnen in 1971 een café-restaurant en supermarkt op de nieuwe camping Eiland van Maurik. Dat hebben ze jaren volgehouden. Ik stond tijdens mijn studie achter de bar.  Nu is het een enorme camping geworden. Dat hadden mijn schoonouders eens moeten weten.

Zoveel foto’s en krantenartikelen; het is dwalen door het paleis van de weemoed en we zijn nog lang niet klaar. Er zijn documenten van voor 1900. De meeste bescheiden gooien we niet weg. Ze gaan weer terug achter het schot. Het is aan onze kinderen wat ze er ooit mee gaan doen.  Ik denk dat ook zij ze niet weggooien. Onze kinderen waren gek op deze opa en oma.


Tip van de week

Het is tijd om uw terras te ontdoen van groene aanslag. U kunt aan de slag met een hoge drukspuit maar het nadeel daarvan is dat u wellicht het zand tussen de klinkers wegspuit.

Alternatieven zijn Biotex groen droog over het terras bezemen. Het gaat vanzelf regenen.
Er zijn ook tal van professionele aanslagverwijderaars zoals van HG. Voordeliger is (onverdunde) schoonmaakazijn. Let op de aanbiedingen.  

Meer DenD