Emile op de siliconentoer

Door: DitjesDatjes
28-03-2019

Bij siliconen denken vooral oudere mensen als eerste aan borstimplantaten waarvan er jaarlijks circa 15.000 worden geplaatst. Maar ook in het huishouden zijn voorwerpen van siliconen niet meer weg te denken. Vreemd genoeg zult u ze in menig gezin niet tegenkomen.

Tekst gaat verder onder advertentie

Siliconen zijn synthetische stoffen met een groot aantal toepassingen. Ze zijn veelal hittebestendig en rubberachtig en een grondstof voor keukengerei. Er zijn mensen die menen dat siliconen giftig zijn. Of ze ruiken steevast een chemisch luchtje.

In werkelijkheid zijn huishoudelijke voorwerpen van 100% siliconen veilig. Ze zijn gemaakt van onschadelijke, gifvrije materialen. Het voelt zacht en glad aan, het is onbreekbaar, gaat lang mee dus minder afval. Het schoonmaken is eenvoudig en het is overal te gebruiken. Dus ook in de koelkast, vriezer en in de oven en magnetron.

Jongeren kopen vaak huishoudelijke voorwerpen van siliconen voor hun baby. Het is snel schoon te krijgen en gaat niet kapot als je het laat vallen. Dan moet u denken aan kinderborden, placemats, babylepels, bestek, babyflessen en slabbetjes. Om die reden wordt siliconen ook steeds vaker gebruikt in voorwerpen voor ouderen die lastig of helemaal niet meer zelfstandig kunnen eten.

De Bodetjes zijn vooral gecharmeerd van voorwerpen zoals invetkwastjes, (wok)spatels, pannenlikkers en siliconendeksels voor het afsluiten van potten, schalen en bakjes. Populair zijn ook zeer hittebestendige ovenwanten en handschoenen in alle kleuren en maten.

Over de siliconen bakmat voor in de oven zijn de meningen verdeeld. Er wordt gezegd dat zo’n bakmat niet boven de 150 graden in de oven mag worden gebruikt maar de huidige fabrikanten garanderen tot 250 en zelfs 300 graden Celsius. Vooral mensen die graag taarten bakken, zweren erbij omdat het schoon is en niet verschuift. Mijn vrouw vindt dat de matten moeilijk schoon te krijgen zijn en gebruikt toch weer bakpapier dat snel kan verschuiven.

Ook het gebruik van siliconen bakvormen kent voor- en tegenstanders. De tegenstanders vinden dat je vooral de duurdere merken zoals van Tefal, dr. Oetker en Tupperware moet kopen. De goedkopere zijn meestal te slap. Dan buigen de zijkanten bij het rijzen. Een oplossing: doe twee goedkope bakvormen in elkaar. Ook vinden zij dat de bakvormen snel lelijk worden. Voorstanders vinden siliconen bakvormen prettig omdat je direct na het bakken het product uit de vorm kunt halen, uiteraard wel met ovenwanten. Alles laat meteen los. Kijk eens op internet naar de onvoorstelbaar grote hoeveelheid producten van Silikomat.

Hebbedingetjes in Den Bosch

Als wij in Den Bosch winkelen, gaan wij altijd binnen bij de vestiging van Sostrene Grene. Ons land telt overigens dertien vestigingen, allemaal in de grote steden.

Het concept werd in 1973 bedacht in het Deense Aarhus toen Knud Chresten en Inger Grene hun eerste winkel openden. Sostrene Grene staat voor gezusters Grene, maar nu staat het concept bekend als de wonderbaarlijke wereld van Anna en Clara. De filosofie op hun website is nogal zweverig. Dat moet u niet al te serieus nemen, dat heet een concept.

Ga gewoon lekker shoppen in niet zelden een labyrint aan gangpaden waardoor de winkels groter lijken dan zij in werkelijkheid zijn. Het is een paradijsje voor gunstig geprijsde hebbedingetjes. Zo ook de vestiging in Den Bosch. Vele houten voorwerpen, snoepgoed, bakproducten, kruiden, flesjes, schoolspullen, ambachtelijke voorwerpjes, keukengerei, serviezen, maar ook het buitenleven is goed vertegenwoordigd met tuinkussens, tuinstoeltjes en tafeltjes. De collectie wisselt regelmatig dus deze maand zal de tuin zeker centraal staan.

Hoe het ook zij, u zult hier altijd slagen voor een klein of groter cadeautje.

Sostrene Grene is overal in Europa te vinden, meestal geleid door franchiseondernemers.

Orthenstraat 1 Den Bosch

Zie ook sostrenegrene.com

 

Tips

Magneetonderzetter

Onlangs kocht mijn vrouw speciale pannenonderzetters bij Ikea. Geschikt voor pannen op inductiekoken. Je haalt de pan van het vuur en zet deze op de magnetische pannenonderzetter. Als je de pan optilt blijft hij vastzitten en dan kun je de onderzetter zo op tafel zetten. Reuze handig voor vier eurootjes.

Lippen

Een paar maanden geleden schreef ik dat er veel manieren tegen ruwe en droge lippen bestaan, als u maar niet likt. Ingrid van de Kreeke uit Veenendaal krijgt dan velletjes op haar lippen en dat vindt ze heel vervelend. Ze schrijft: ,,Ik doe dan een druppel honing op een

suikerklontje en wrijf dat heel voorzichtig over mijn lippen. Succes gegarandeerd, de velletjes verdwijnen en de honing verzacht alles.”

Thee-ei

Als u stoofpotjes of andere lekkere gerechten maakt die lang moeten sudderen gebruikt u vaak de nodige kruiden zoals kruidnagel, peperkorrels en jeneverbessen. J. Renne uit Aalsmeer gaat daarbij gedoseerd te werk om verrassingen te voorkomen. Deze lezer stopt alle kruiden in een thee-ei. Als het gerecht klaar is, verwijder je het thee-ei, want dan zitten de smaken in het gerecht. Renne heeft ook een mega ei voor soepgroenten als er een heldere en pittige bouillon moet worden gemaakt.

Helpt ’t of helpt ’t niet?

Poedertje tegen keelpijn?

Er bestaan misschien wel 100 verschillende middeltjes tegen keelpijn. Het zijn vaak tips uit grootmoeders tijd: het gebruik van citroen, honing of gember, gorgelen met bramenlikeur, of met een glas water met vijf druppels jodium.

Ik las ook dat je een natte theedoek om de hals moet doen en daarover een wollen shawl.

Nou, u raakt uw keelpijn geen uur eerder kwijt. Je moet gewoon uitzieken en als je na drie dagen nog erge last hebt naar de huisarts.

Het is ook de vraag of bovenstaande middeltjes een verzachtende werking hebben. U moet het veel dichter bij huis zoeken. Lik aan een waterijsje, drink koud water, gorgel met een zoutoplossing, zuig op een dropje of drink (kamille)thee met honing. Dure zuigtabletten zijn ook niet nodig. Neem voor de nacht twee paracetamols.

Er is een beroemd gorgelmiddel dat welswaar jaren geleden verdwenen en volgens oudere lezers wel een verzachtende werking zou hebben en dat is Superol. Dat wordt niet meer in een fabriek gemaakt, maar uitsluitend door drogisterij Bik&Bik uit Leiden. Een potje van 3 gram kost €6,35, ook via hun website te bestellen. Met zo’n potje (poeder oplossen in water) doe je heel lang.

Heeft u een geweldige tip of een leuk verhaal? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl

Meer DenD