Emile Bode voelt zich (in)gepakt

Ingepakt
Door: DitjesDatjes
22-07-2017

 

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Bij ons worden veel pakjes bezorgd. Ziet u, mijn twee dochters die op zich zelf wonen, bestellen van alles op internet en laten het naar ons adres opsturen omdat mijn vrouw bijna altijd thuis is. Zelf zijn we ook actief op het gebied van online bestellen en bedrijven sturen mij gevraagd of ongevraagd allerlei pakketjes op in de hoop dat ik er een leuk verhaal over schrijf.

De bezorger met de hangsnor zie ik vaker dan mijn dochters.

Wat een doos!

Elke keer verbaast het me dat ik enorme dozen krijg waar bijna niets in zit. Deze week stuurde een fabrikant een dekbedovertrek voor mijn kleinzoon op in een veel te grote doos. Daar paste wel acht overtrekken in.

Peperduur

Het verpakken en versturen is overigens een peperdure zaak geworden. Zo kost een pakketje tot 10 kg €6,95 aan portokosten. Dat lijkt allerzins redelijk. Maar voor een simpel, plastic kraanslangetje (dat ik een aantal lezers had beloofd) met een breedte van 3,8 centimeter en een gewicht van 28 gram moet ik ook €6,95 betalen. Want het slangetje krijg je niet door de brievenbus. Dat is toch diefstal.

Een paar jaar geleden dacht ik dat een postzegel 1 euro was geworden, want er stond plotseling een 1 op. Maar de werkelijke prijs van een postzegel voor een brief tot 20 gram is 78 eurocent. Wie verzint zoiets stoms?

Verpakkingsprofessor

Ons land kent een verpakkingsprofessor. Hij heet Roland ten Klooster. In 2009 had hij berekend dat het bedrijfsleven jaarlijks voor 3,5 miljard aan verpakkingen koopt. Dat bedrag zal nu, door de spectaculaire groei van internetwinkelen, fors gestegen zijn.  Met verpakkingen op maat valt dus veel winst te behalen. Zeker bij giganten zoals Bol.com.

Het ergste zijn blisterverpakkingen. Een gruwel voor ouderen die weinig kracht in hun vingers hebben. De doorzichtige verpakking heeft een hoge attentiewaarde en wordt minder gestolen omdat je de verpakking niet zo makkelijk kunt verbergen.

Ik kijk allang niet eens meer hoe ik deze verpakking open moet maken. Ik pak meteen een schaar en knip lukraak.

Die mevrouw uit Hoofddorp moet overigens nog even wachten voordat ze het kraanslangetje krijgt. Als ik in de buurt ben, lever ik hem persoonlijk wel af. Ga echt niet €6,95 aan portokosten betalen.

 

Meer DenD