‘Er is hoop voor boer Marnix’

Ondanks zijn grillen en nukken, is er hoop voor boer Marnix. Gisteravond was te zien hoe de sympathieke Janneke teleurgesteld afscheid nam van de horkerige zoon van wijlen Gerrie Knetemann. ,,Narcistisch of niet, er zijn vrouwen die heel anders tegen hem aankijken”, vertelt psycholoog Huub Buijssen, tevens auteur van het partnerrelatieboek ‘Nu begrijp ik je.’ ,,Op elk potje past een dekseltje.”

,,Boer Marnix kun je zien als ontactisch, maar voor bepaalde mensen is hij als een open boek”, zegt vervolgt Buijssen. ,,Wat kijkers in hem zien, zegt vooral iets over henzelf. De vrouwen die op hem hadden gereageerd, hebben het ergens fijn gevonden om een man die blaakt van zelfvertrouwen te treffen. Bovendien wordt een man of vrouw interessanter als er meer mensen om zijn of haar gunsten gingen, waar Boer Zoekt Vrouw op aanstuurt door drie logés uit te nodigen. Mocht Marnix narcistische trekken hebben, wat goed zou kunnen, dan kunnen ze zich eraan optrekken. Meestal blaken die types van de levenslust.”

Maar wie zou er nou met een narcist willen zijn?

Buijssen: ,,Daar zijn er genoeg van. Als niemand met een narcist zou willen zijn, dan zouden al die mensen overblijven. Dat is niet zo. Kijk naar president Trump of zelfs die misdadiger Joran van der Sloot in de Peruaanse gevangenis. Er zijn altijd vrouwen, mensen die iets in zo iemand zien.”

Wat is dan een voornaamste reden kunnen zijn om een relatie voorbij te zien gaan?

,,Dat zijn er meerdere. Maar een heel belangrijke factor zijn persoonlijkheidstrekken. Als de een heel avontuurlijk is ingesteld en bijvoorbeeld jaarlijks wil bergbeklimmen in telkens weer een ander land en de ander steeds naar dezelfde camping wil om drie weken te luieren, dan wordt het moeilijk.”

Janneke is heel gevoelig en inlevend. Marnix niet. Hoe zit dat dan?

,,Zeer empathisch zijn of juist niet, kan ook een struikelblok zijn. Maar dat zou dan weer los kunnen staan van eventueel narcisme. Voor iedereen is er wel iemand die bij ze past.”