Froome heeft eerste rode trui eindelijk binnen

Chris Froome toont op een filmpje op Twitter zijn rode trui van de eindzege van de Ronde van Spanje van 2011. De internationale wielrenunie UCI had de Brit na acht jaar uitgeroepen tot winnaar van de Vuelta van 2011. Froome neemt de eindzege over van Juan José Cobo, wiens resultaten uit de Vuelta van 2009 (tiende) en 2011 (eerste) zijn geschrapt omdat in die periode afwijkingen in zijn bloedpaspoort zijn vastgesteld.

“Hoewel de trui pas achteraf gezien aan me wordt overhandigd, is dit iets wat ik voor de rest van mijn leven zal koesteren”, zegt Froome. “Deze overwinning betekent veel voor me. Het is de eerste wedstrijd waarin ik in mezelf geloofde als klassementsrenner in een grote ronde en ik boekte er mijn eerste grote profzege.”

Het is volgens Froome een beetje vreemd om acht jaar later nog de overwinning toegekend te krijgen. “Het zou zeker anders zijn geweest als ik hier als eerste Britse winnaar van een grote wielerronde op het podium had gestaan.” De kopman van Ineos, voorheen Team Sky, heeft vier keer de Tour de France gewonnen, twee keer de Vuelta en één keer de Giro d’Italia.

 

BUZZS